anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru niemożliwy bez opakowania

a_X_e
#1 Nowicjusz#

Czołem społeczności. 
Kupuję na allegro już od 18 lat. Dziś natknąłem się na trudną zagwozdkę.

W skrócie: Kupiłem zasilacz za 130 zł. Nie pasował mi, nawet go nie używałem. Dokonałem zwrotu konsumenckiego. Niestety nie zwróciłem zasilania w oryginalnym opakowaniu ponieważ się rozdarło. W ogóle to był karton z rozrywalnym szwem który nie da się otworzyć bez rozerwania. 

Sprzedający odmówił zwrotu ponieważ nie przesłałem towaru w nienaruszonym stanie co też jest pogwałceniem regulaminu sprzedawcy na stronie „o mnie”. Mam przysłać kuriera po odbiór towaru.

Wiem że dla sprzedającego towar mogl stracić na wartości dlatego w toku sporu zaproponowałem jakieś zadośćuczynienie.  Sprzedawca zgodził się na przyjęcie zwrotu za połowę wartości towaru. Wychodzi na to, że mam zapłacić 65 zł za zwykły, brązowy kartonik.

Kto tutaj ma rację? Czy uzależnienie zwrotu od opakowania nie jest przypadkiem klauzulą niedozwoloną?

Allegro zachęca do skorzystania a allegro protect a ja chce sie dowiedzieć kto tu ma rację. 

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@a_X_e Widzę, że prowadzisz dyskusję w tej sprawie. Doradca poinformował, że sprzedawca może pomniejszyć kwotę zwrotu jeśli towar wrócił do niego w zmienionym stanie. Jeżeli jakieś kwestie wymagają doprecyzowania, to proszę napisz je w dyskusji. 

oznacz moderatorów

a_X_e
#1 Nowicjusz#

Zgadzam się w kwestii pomniejszenia zwrotu ale nie o połowę wartości towaru.

oznacz moderatorów