Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem przedmiot z dostawą do Allegro One Box, przedmiot jest w drodze jednak rozmyśliłem się z zakupu. Wchodząc w zwrot towaru jest napisane przy zwróć zakup Możesz zrezygnować z zakupu przed odebraniem przesyłki albo w ciągu 14 dni po odbiorze. Więc rezygnuję przed jej odebraniem i co dalej tzn. nie odbieram jej i nic nie robię - kurier dostaje informację i ją odbiera, czy odbieram i wybieram sposób wysyłki tzn drukuję kod zwrotu ? Pierwszy raz zwróciłem przed odbiorem i nie mam doświadczenia.
@kostas11 Liczy się koszt, jaki poniósłby kupujący, gdyby odebrał przesyłkę i zgłosił odstąpienie później, a nie koszt, jakim przewoźnik obciąży sprzedającego za zwrot paczki. Przeczytaj, co masz na stronie UOKiK, którą wkleiłeś.
Gdyby kupujący odebrał paczkę, a potem zgłosił odstąpienie, to miałby zwrot za darmo w ramach usługi Smart.
@kostas11 Art. 34 ust. 2 UoPK nadal obowiazuje - konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu towaru.
Gdyby dostawa była bez Smarta, sprzedający mógłby domagać się od kupującego kwoty za standardową przesyłkę (koszt hipotetyczny).
Sprzedający nie miałby podstaw do obciążania kupującego kosztami, jakie sam poniósł w wyniku nieodebrania przesyłki przez kupującego (koszt realnie zaistniały).
W związku z odstąpieniem od umowy przed otrzymaniem towaru, kupujący ponosi tylko bezpośredni koszt hipotetycznego zwrotu (zgodnie z UoPK).
Sprzedający nie może domagać się odszkodowania za niewykonanie umowy (na podstawie KC), jeżeli kupujący odstąpił od niej przed dostarczeniem towaru.