anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru

ekoart
#7 Wielbiciel#

Mam taki problem. Kupiłem towar, otworzyłem dyskusje bo towar nie dochodził, towar w końcu doszedł zamknąłem dyskusje. Chce teraz zwrócić towar /jest nieuszkodzony/ bez podania przyczyny /nie podoba mi się to była używana kurtka/ ale sprzedający nie udostępnił informacji o zwrocie produktów. Mam się z nim kontaktować telefonicznie. Nie mogę też w razie czego otworzyć dyskusji bo chyba nie można więcej niż jednej. Nie mam już takiej opcji w aukcji.

Co jeżeli sprzedający nie zwróci mi pieniędzy ?? 

Z tego co widzę Program Ochrony Kupującego nie dotyczy zwrotów. Jak mogę skłonić sprzedającego do zwrotu środków ?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

gpz500
#12 Orędownik#

Zakup konsumencki od firmy? 

Jak nie zwróci Ci pieniędzy, to pójdziesz na policję. 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Produkt kupiony od osoby prywatnej nie podlega zwrotom. Można tylko reklamować jego ewentualne wady. Jeśli był to zakup od firmy-sklepu, można zwrócić i są sposoby na to, aby sprzedawcę zmusić do przyjęcia zwrotu.

oznacz moderatorów

ekoart
#7 Wielbiciel#

Z tego co widzę to kupiłem od osoby fizycznej dlatego nie ma zwrotów, ale jeżeli zgodzi się na zwrot to powinien mi odesłać pieniądze ? Towar nie ma wad jest za mały

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

To chyba oczywiste, że jeśli zgodzi się na zwrot, powinien oddać pieniądze 🙂 Musicie się dogadać.

oznacz moderatorów

konto zamknięte
Nie dotyczy

@xyz96, ooo, dobry humor dzisiaj 😄
no to po kolci 🙂 <daje puszkę coli> 😊

oznacz moderatorów

konto zamknięte
Nie dotyczy

a jak się nie zgodzi to nic nie zrobisz, bo dlaczego miałby 🙂
kupiłeś, to teraz możesz tak samo sprzedać jak i on 🙂

oznacz moderatorów

ekoart
#7 Wielbiciel#

ok, ale np. załóżmy że się zgodzi. Powie - ok, proszę odesłać zwrócę pieniądze. Ja ją odeślę. A on nie zwróci pieniędzy i co wtedy ? Powie no tak oczywiście że zwrócę pieniądze ale teraz miałem różne wydatki i na razie nie mam pieniędzy na zwrot. Zwrócę na pewno do grudnia bo w grudniu nie chodzę tak często do restauracji i więcej mi zostaje z pensji. 

oznacz moderatorów

gpz500
#12 Orędownik#

Idziesz wtedy na policję i zgłaszasz oszustwo.

KONIEC

oznacz moderatorów

konto zamknięte
Nie dotyczy

@gpz500, njeee, wtedy jest diskaszyn POK 🙂 no ale to takie.. wredne by było 🙂

oznacz moderatorów

ekoart
#7 Wielbiciel#

POK nie działa

warunki POK:

a) zapłacił za Towar, ale go nie otrzymał;

b) otrzymał Towar niezgodny z zawartą umową, posiadający wartość istotnie niższą od Towaru opisanego w ofercie.

Towar jest zgodny z zawartą umową tylko za mały

Nie oszukał mnie bo przecież chce mi zwrócić pieniądze ale w bliżej nieokreślonym terminie - nikt prawem nie wymusi na nim że ma mi zwrócić w X czasie. Bo nie mam z nim żadnej umowy w której to jest określone, to że mi zwróci pieniądze to tylko jego dobra wola. Mogę ewentualnie wnioskować do sądu o zwrot towaru oczywiście po wcześniejszej opłacie za przesyłkę dla Sprzedającego bo przecież on mi chce zwrócić pieniądze ale nie teraz. Więc to ja mogę się rozmyślić i "prosić" o odesłanie zwrotne.

oznacz moderatorów

konto zamknięte
Nie dotyczy

@ekoart, spróbuj więc, jak się nie zgodzi, odpuść i sprzedaj sam 🙂

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Jeśli odeślesz towar i masz dowód nadania, a sprzedawca nie odda Ci pieniędzy, jak najbardziej możesz skorzystać z POK - to pewne.

oznacz moderatorów