Cześć, zrobiłem "zwrot towaru" który nie został wysłany, (ze względu na to że nie było opcji "anuluj zakup"), jak się okazuje teraz dostałem wiadomość na allegro że InPost ma ją w doręczeniu, u mnie na allegro widnieje "zwrot zgłoszony", a ja jednak zdecydowałem się odebrać tą paczkę, jak odkręcić ten zwrot? Czy mogę poprostu ją odebrać i nic z tym nie robić? Paczka zapłacona.
@Client:105045260 możesz odebrać i zapomnieć 🙂
Odbierz ale dobrze jest napisać do sprzedającego i go o tym poinformować, tak dla uniknięcia jakiś w przyszłości nieporozumień, pamiętaj także o tym że zwrot przysługuje tylko raz, odbierzesz to już nie zwrócisz bez podania przyczyny, pozostaje reklamacja.
Dlaczego chcesz zaszkodzić kupującemu ?
pamiętaj także o tym że zwrot przysługuje tylko raz, odbierzesz to już nie zwrócisz bez podania przyczyny,
Zwrot rzeczy jest obowiązkiem konsumenta po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu. Aby rzecz zwrócić należy przesyłkę z rzeczą najpierw odebrać.
pozostaje reklamacja.
Z chwilą odstąpienia od Umowy przez Kupującego pozbawił się on prawa do reklamacji za wady rzeczy, której własność przeszła z powrotem do Sprzedającego.
Czy potrafisz sobie wyobrazić jak mógłby przebiegać ew. proces reklamacyjny gdyby konsument za jakiś czas (zamiast w ciągu 14 dni) odesłał używaną, niesprawną rzecz do jej prawowitego właściciela (sprzedawcy) i próbował mieć jakieś roszczenia wobec niego ?
I łapka w górę.
Już nic nie będę dopisywał, bo po co.