anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot towaru

Client:42826768
#2 Obserwator#

Sprzedawca jako miejsce wysyłki podał PL Warszawa, po czym przy zadeklarowaniu zwrotu towaru otrzymałam adres chiński do zwrotu na swój koszt. Czy Allegro pozwala na takie przekręty?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:42826768 czy podczas/ ha...przed / zawarciem transakcji zweryfikowałeś jaki jest adres do zwrotów ? ...w końcu zaakceptowałeś wszystkie zapisy w ofercie 

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

a dlaczego dodatkowo mam weryfikować, jesli jasno jest wpisane wysyłka z PL- Warszawa? Jakie śledztwo powinnam przeprowadzić? Dlaczego Allegro nie wymaga jasnego wpisu - wysyłka z Chin , co jeszcze niedawno było standardem i obowiązkiem. Czy ten wymóg został zniesiony?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:42826768 a zwróciłeś uwagę na to ,że ,,dostawa ,, oraz ,,zwroty ,, to są 2 różne zakładki w ofercie ?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak, można tak. Wszystko jest przed zakupem w ofercie i jak taki adres był to nie możesz mieć pretensji,

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Client:42826768 podaj proszę numer zamówienia lub numer oferty, której dotyczy Twój wpis. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

15582906334, 15582715175, 16473075302  numery ofert

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Client:42826768 widzę, że sprzedający we wskazanych ofertach w zakładce zwroty, podaje jako adres do zwrotu Chiny i jest to adres, na który należy odesłać zamówienie. Adres wysyłki może się różnić od adresu zwrotu, jest to zależne od ustaleń sprzedawcy. Dziś rozpoczęłaś dyskusję, zaczekaj proszę na odpowiedź sprzedającego w sprawie zwrotu zamówienia.

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@Client:42826768 Allegro na to pozwala, bo ma z tego kasę. I nie jest to do końca przekręt - raczej bazowanie na tym, że kupujący nie czytają dokładnie każdego drobiazgu w ofercie. 

Wiadomo, że przy zakupie za kilkadziesiąt czy sto kilkadziesiąt złotych zwrot do Chin będzie nieopłacalny, bo nierzadko przewyższa wartość towaru 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

no dokładnie, co powoduje, żerowisko cwaniaków, którzy sprzedają chiński towar za podwójną cenę. Też wiem, że  można bezpośrednio kupić z Chin , ale tego nie robię, ze względu na  zwroty własnie, choc polityka **piiip** w tej kwestii jest bezpieczniejsza niż Allegro. Tam ochrona kupującego jest i towar zwraca sie do magazynu w PL. Inna sprawa, że polskiego sprzedawcę, któremu zabraknie towaru, to się linczuje praktycznie, że wystawia towar, którego nie ma, ale cwaniaki, którzy oficjalnie wystawiają coś czego nie mają, to już ok

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Koszt odesłania to zawsze koszt kupującego tylko jak sprzedający bądź Allegro które udostępnia w Smarcie jest darmowy, Tu także przysługuje Ci zwrot a że koszt jest tak wysoki ze się nie opłaca to niestety inna sprawa, Ale jest reklamcja i można a  wręcz należy  z tego korzystać , Ja nie zwracam towaru- kupuje to czego potrzebuje a jak towar jest niezgodny z opisem albo się uszkodzi to mam reklamację, a tu sprzedający go odbiera na własny koszt.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Client:42826768  Wysyłka z Warszawy to znaczy że produkt DO CIEBIE zostanie wysłany z magazynu firmy w Warszawie. 

Natomiast zwroty moze obsługiwac zupełnie inny magazyn np .... w Chinach . I tak jest to w pełni zgodne z prawem i Allegro nie może tego zabronić I nikt inny zreszta także nie)

Jeśłi sprzedawca wszystkie te dane udostępnił w ofercie nie możesz mieć o to pretensji. No i jeszcze jedno cyt: " a dlaczego dodatkowo mam weryfikować," - ano własnie dlatego aby nie znaleźć sie w takiej sytuacji.

Jeśłi dane do zwrotu / reklamacji były dostępne w ofercie w momencie zakupu to nie można mówić o nieuczciwości sprzedawcy lecz o niedopatrzeniu kupujacego.

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

a w takim razie, kto zwraca pieniądze? Jeśli przesyłka nie wraca do sprzedającego, tylko gdzieś do Chin? W jaki sposób dowiem się, że przesyłka trafiła pod podany adres? czy sprzedający w takim razie również nie odpowiada za to? Nie wiem dlaczego Allegro zapewnia o ochronie kupującego, jesli takie przekręty są tu na porządku dziennym. Do tej pory wydawało mi sie, że zakupy tu są bezpieczne, wyłączyłam dodatkową czujność. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Za zwrot tu odpowiada kupujący, także kupujący ponosi koszt odesłania.

oznacz moderatorów