Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem dysk twardy otworzyłem opakowanie i uruchomiłem go kilka razy, postanowiłem go zwrócić. Był sprawny, ale mi nie odpowiadał. Na aukcji było wyraźnie napisane, że zwrot 14 dni. Zapytałem sprzedającego o możliwość zwrotu i odpisał, że przyjmie wyłącznie produkt nieużywany i w nie otwartym opakowaniu. Czy sprzedawca ma rację?
Jeśli sprzedający jest przedsiębiorcą to nie, nie ma racji.
Zwrot musi przyjąć ale jednocześnie ma prawo oddać Ci niższą kwotę - ten dysk nie może być już sprzedany jako nowy.
Dzięki za odpowiedź. A ile procent wartości ma prawo potrącić? Czy może to być więcej niż 15-20%?
@galvani Ciężko jest odpowiedzieć na takie pytanie - może to być więcej, może być mniej.
@galvani Co do głównego pytania - sprzedający ma obowiązek w ciągu 14 dni od otrzymania przez klienta zakupu do przyjęcia ewentualnego zwrotu, jednak ma prawo do obniżenia kwoty zwrotu ze względu na obniżenie wartości towaru z winy kupującego. Ile może to wynosić?
Ciężko powiedzieć, może być to nawet i 99%, jeżeli tak to oceni sprzedający. Nie znam się na wycenianiu dysków, ale mogę sobie wyobrazić sytuację, gdzie będzie niezdatny do użytku, więc teoretycznie sprzedawca może zwrócić nawet symboliczną złotówkę i jedyne co Ci pozostanie, to udanie się do sądu.
Oczywiście jest to skrajna sytuacja, ale zakładając, że dysk oddałeś w idealnym stanie, bez bawienia się nim, bez tworzenia partycji, kombinowania, zostawiania śmieciowych plików, czy nie daj Boże wirusów, bez fizycznych zniszczeń i zabrudzeń, to myślę że w tych 20-30% obniżenia wartości powinno się zmieścić.
Podejrzewam, że dyski twarde (szczególnie SSD zważywszy na małą żywotność) kiepsko stoją na rynku używanych towarów.
@galvani " A ile procent wartości ma prawo potrącić? " sprzeda dysk jako używany wiec sprawdz po ile są sprzedawane używane dyski tego typu będziesz miał odpowiedź
Sprzedawca potrąci tyle ile dysk stracił na wartości, Moze to być 10% albo 90%
@galvani kupiłbyś używany dysk tańszy o 15 % ? ...mało prawdopodobne ...zwykle stosunek ceny produktu nowego do używanego oscyluje w okolicy 50 % i musisz się liczyć z potrąceniem takiej wartości .
@galvani Co rozumiesz przez "nie odpowiadał mi" ?
Wszystkie parametry dysku powinny być w ofercie a nawet jeśli czegoś nie było to łatwo przeczytać na stronach producentów.
Czy chciałeś napisać że kupiłeś dysk żeby poeksperymentować sobie trochę na starym sprzęcie? Nie pomogło?
Dysk nazywa się teraz używany i zwracasz jako używany.