Dnia 15 czerwca 2026 zakupiłam na Allegro Ekspres do kawy Krups od sprzedawcy Neonet. 17 czerwca odebrałam paczkę z ekspresem a w nim był uszkodzony zbiornik na wodę - pęknięty. Złożyłam reklamacje z chęcią wymiany zbiornika na nowy a kilka minut później po podłączeniu ekspresu okazało się, że ekspres jest również uszkodzony mechanicznie - zawiesił się przy instalacji filtra - pozostały czas 5 minut i nic się w tym nie zmieniało. Zdecydowałam, że chcę zwrócić uszkodzony ekspres i kupić coś innego. Tego samego dnia wybrałam na Allegro zwrot towaru i odesłałam ekspres tego samego dnia. Neonet nie wyraził zgody na zwrot mimo, że mam prawo zwrócić towar w ciągu 14 dni od zakupu.. Minęło już od zakupu 17 dni a ja nie mam ani ekspresu ani zwrotu pieniędzy. Chciałabym odzyskać zwrot gotówki i kupić inny ekspres a nie otrzymać naprawiany bubel w cenie fabrycznie nowego ekspresu. Zwrot został dokonany w terminie (tego samego dnia którego go otrzymałam) dlaczego w takim razie jest problem z odzyskaniem gotówki a sprzedawca próbuje przyjąć jedynie reklamacje i proponuje naprawę ekspresu?
@Client:47435424 Widzę, że złożyłaś reklamację i tam prowadzisz korespondencję ze sprzedawcą. W toku rozmowy reklamacyjnej najpierw poprosiłaś o naprawę i dopiero później o zwrot pieniędzy. Sprzedawca rozpatrzył reklamację i serwisuje odesłany towar.
Tylko to, że złożyłam reklamację na ekspres nie wyklucza mojej możliwości zwrotu towaru zakupionego na odległość do 14 dni
@Client:47435424 Tak, tylko "zwracając" (odstępując od umowy) zakładamy, że towar jest w stanie nienagannym, ale klient go nie chce. Jeżeli towar nie działa, to sprzedawca ma wtedy prawo do obniżenia kwoty zwrotu.
Jeżeli Neonet wysłał Ci zepsuty towar, to od tego jest reklamacja, nie zwrot. Zwrotem zrobisz sobie krzywdę.
Nie kwestionuję tego, że wcześniej zgłosiłem reklamację. Zwracam jednak uwagę, że 17 czerwca 2026 r. skorzystałem również z ustawowego prawa odstąpienia od umowy poprzez opcję „Zwróć zakup” w Allegro i tego samego dnia nadałem przesyłkę zwrotną.
Reklamacja i odstąpienie od umowy są dwoma odrębnymi uprawnieniami konsumenta. W związku z tym proszę o wskazanie konkretnego przepisu prawa, który – w Państwa ocenie – powoduje, że skutecznie złożone oświadczenie o odstąpieniu od umowy staje się bezskuteczne wyłącznie dlatego, że wcześniej została zgłoszona reklamacja.
Proszę również o wyjaśnienie, dlaczego zwrot zarejestrowany przez system Allegro w dniu 17 czerwca nie został zrealizowany zgodnie z przepisami dotyczącymi odstąpienia od umowy zawartej na odległość. Nie pytam o przepisy dotyczące reklamacji. Proszę wskazać przepis, który pozbawił mnie prawa odstąpienia od umowy wykonanego w terminie 14 dni poprzez formularz „Zwróć zakup” w Allegro. Allegro dnia 17 czerwca przyjęło zwrot a w wiadomości e-mail otrzymałam informacje, że zwrot pieniędzy nastąpi w ciągu kilku dni po odebraniu przesyłki przez sprzedającego.
@Client:47435424 Konsultuję Twoje zgłoszenie z zespołem wyspecjalizowanym w tym obszarze. Wrócę tutaj z odpowiedzią.
@Client:47435424 Wracam do Ciebie z odpowiedzią. Zgłosiłeś zwrot z roszczeniem reklamacyjnym, a nie odstąpienie od umowy. Ta kwestia zostala już wyjaśniona w korespondencji reklamacyjnej.
Zgłosiła Pani reklamację i skorzystała Pani z darmowej etykiety, udostępnianej w ramach Allegro SMART!, w celu zwrotu produktu do sprzedającego. Etykietę można wygenerować przy odstąpieniu jak i przy reklamacji. Zgłosiła Pani reklamację, a nie odstąpienie i reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Jako serwis Allegro nie jesteśmy w stanie wpłynąć na realizację roszczenia przez sprzedającego. Czas na odstąpienie od umowy już minął. W tej sytuacji odstąpienie jest możliwe, w momencie wyrażenia na to zgody sprzedającego"
30.06 założyłaś dyskusję, ale w niej nie napisałaś nic o odstąpieniu od umowy, a jedynie o chęci otrzymania środków, zatem w tym wypadku o zmianie formy roszczenia reklamacyjnego.
Tak 30 czerwca otworzyłam dyskusję. Opcję zwróć towar wybrałam 17 czerwca i tam wybrałam zwrot pieniędzy. 17 czerwca został otwarty zwrot o numerze L5X7/2026 i tego samego dnia otrzymałam maila od Allegro, że pieniądze zostaną zwrócone w ciągu kilku dni po odebraniu przesyłki przez sprzedającego
@Client:47435424 Tak, ale zgłosiłeś to w ramach reklamacji. To nie jest odstąpienie od umowy.