Hej mam pytanie ,
Kupilem pamiec ram ddr5 , w dwoch aukcjach po 400zł , ale nie moge jej odebrac , paczka wroci do sprzedającego , czy odzyskam cała kwote , czy zostanie mi naliczona jakas oplata , dodam ze to było kupione przez allgro smart , ja nie placiłem nic za wysylke tylko za przedmiot.
@matteuszz7 kontaktuj się ze sprzedawcą. Na allegro lokalnie prywatny sprzedawca nie musi przyjmować zwrotów. Jak zdecyduje się odebrań nieodebrana przez ciebie paczkę to opłać ponownie niech ci wyśle jeszcze raz albo jak się zgodzi to niech zwróci ci pieniądze. Najlepiej przez allegro to odzyska opłatę transakcyjną.. Gorzej jak paczka trafi do magazynu nieodebranych. Biedzisz musiał się tam pofatygować bo zutylizują.
odpowiedział ze przyjmie z powrotem , ale pomnijeszy o prowizje , ale czy ta prowizja zostanie mu naliczona , bo ja uwazam ze nie , jak jest naprawde?
@matteuszz7 Jak transakcja doszła do skutku to opłata transakcyjna "prowizja" została doliczona sprzedawcy do rachunku. Jak zwróci pieniądze przez allegro finanse to otrzyma jej zwrot z allegro. Ewentualnie jak zwróci na wskazane konto bankowe to musi napisać do allegro dołaczyć potwierdzenie przelewu.
@Client:44052296 na zwykłym allegro tak jest, na allegro lokalnie to raczej tak nie działa, że po zwrocie allegro zwraca z automatu prowizję.
Być może po napisaniu do allegro anulują prowizję, ale nie ma pewności.
@matteuszz7 zapewne to zakup prywatny i sprzedający nic nie musi, towar jest Twój nawet jak go nie odbierzesz 😞 warunki przyjęcia zwrotu ustalacie ze sobą, nie reguluje tego żadna ustawa, Na lokalnie nie ma prowizji jest bezzwrotna opłata transakcyjna, można powalczyć o zwrot na podstawie oświadczeń ale to dodatkowa robota 😄
Więc idąc Ci na rękę może być w plecy opłatę 😞