anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro protect i zaginiona paczka

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Witam. Kupiłem przedmiot na allegro lokalnie który do mnie nie dotarł, paczka zaginęła tak mówi InPost. Złożyłem wniosek do allegro protect ale został wsztrzymany ze względu na to że allegro złożyło reklamacje o zwrot kasy lub dostarczenie paczki. Sprzedający nie bardzo się poczuwa żeby wgl cokolwiek zrobić w tym kierunku żeby sprawę zakończyć, ale zauważyłem że sprzedający po raz kolejny wystawił 2 ogłoszenia, tym razem licytacje z tym samym przedmiotem i tymi samymi zdjęciami. Można coś  z tym zrobić czy trzeba czekać na odpowiedź inpostu? 

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@NoNaame Jeśli chodzi o Allegro Protect, trzeba czekać.

Natomiast sprzedający odpowiada za dostępność oferowanego towaru. Czy był to unikatowy przedmiot? Jesteś pewien, że sprzedający nie może posiadać więcej egzemplarzy?

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Z allegro to podejrzewam jaka będzie odpowiedź, a co do ogłoszeniodawcy nie był to towar unikatowy ale był w dobrej cenie i w miarę  szybko się sprzedały oba egzemplarze, potem pojawiło się kolejne ogloszenie i teraz dwa koleje z tym samym opisem i tymi samymi zdjęciami, raczej małe prawdopodobieństwo że prywatna osoba obraca takim ilościami tego przedmiotu ponieważ ogólnie jest to dość droga zabawa a tak jak pisałem wyżej była dobra cena więc myślałem że trafiłem na okazje 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@NoNaame według prawa sprzedający prywatny odpowiada za paczkę do momentu wydania jej przewoźnikowi więc za co ma się poczuwać? Zrobił co do niego należało ma na potwierdzenie nr listu przewozowego tyle w temacie

oznacz moderatorów

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Chociaż by do tego żeby złożyć reklamacje, ponieważ on to powinien zrobić, po drugie nawet InPost nie wie nic bo gość nie bardzo chciał opisać jak paczka była spakowana, więc podejrzewam że mógł sobie otworzyć i zamknąć paczkomat i tyle 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@NoNaame W przypadku zaginięcia przesyłki po jej nadaniu to kupujący musi złożyć reklamację.
Sprzedający odpowiada do momentu jej nadania.
"podejrzewam że mógł sobie otworzyć i zamknąć paczkomat i tyle "
Inpost nie będzie miał problemu ze sprawdzeniem tego - każdy paczkomat jest monitorowany.

oznacz moderatorów

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Czytałem co innego, a co do monitoringu to może i mają ale żeby zobaczyć nagranie to już problem mają 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@NoNaame "Czytałem co innego" - co dokładnie masz na myśli?

oznacz moderatorów

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Że sprzedający powinien zgłosić reklamacje, tak wiem co jest napisane na allegro, ale wiem też że próby kontaktu z gościem przez są utrudnione i nie odpowiada na maile i nie odbiera telefonu 

oznacz moderatorów

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Przez InPost 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

regulamin allegro a allegro lokalnie to są dwa różne regulaminy
kupujesz od firmy na allegro sprzedawca odpowiada za paczkę do momentu jej doręczenia 
kupujesz od osoby prywatnej na allegro lokalnie sprzedawca odpowiada za paczkę do momentu jej nadania 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@NoNaame Gdyby zakup był dokonany u przedsiębiorcy to tak - wtedy odpowiada on do momentu doręczenia i to on składa reklamację.

W przypadku transakcji pomiędzy osobami prywatnymi odpowiedzialność i niebezpieczeństwo uszkodzenia / utraty przesyłki przechodzi na kupującego w momencie jej nadania - czyli jak już pisałem - umieszczenia jej w paczkomacie lub przekazania kurierowi.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@NoNaame nie masz racji reklamuje paczkę odbiorca czyli kupujący

oznacz moderatorów

NoNaame
#7 Wielbiciel#

Ok

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@NoNaame  "Sprzedający nie bardzo się poczuwa żeby wgl cokolwiek zrobić w tym kierunku żeby sprawę zakończyć"
Jeśli zakupiłeś od osoby prywatnej to zgodnie z przepisami jego odpowiedzialność za paczkę kończy się w momencie nadania przesyłki - tj. umieszczenia jej w paczkomacie lub przekazania kurierowi.

oznacz moderatorów