anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy ten link to oszustwo ?

Client:49582587
#7 Wielbiciel#

Witam, dostałem linka z **piiip** na aukcjie z allegro lokalnie gdyż sprzedający powedzial że to będzie nakbezpieczniejsza opcjia dla nas dwóch gdym chciał zamówić jego produkt obawiam się że link jest oszustwem gdyż nie potrafię odlaesc tego ogłoszenia co najlepsze nie wiem jakim cudem link wygląda inaczej na mailu a inaczej gdy go kopiuje 

https://allegrolokalnie.pl-4829.cfd/prywatna/68701

Co o tym myślicie?

Screenshot_20250109_223633_Gmail.jpg

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

LEW433
#21 Demiurg#

To oszustwo, uważaj bo stracisz kasę.

oznacz moderatorów

benia2885
#1 Nowicjusz#

Dałam się nabrać 😞 rozmowa na **piiip**, przesłany link, blik i poszło.Zawsze ka zdego pouczałam, a sama się złapałam...Oientuje się ktoś czy kliknięcie w link do allegro lokalnie mogło tez zainstalować mi jakiegoś dziada i moje konto jesz zagrożone?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@benia2885  samo wchodzenie na stronę niczym nie grozi, ale jeśli próbowałaś się logować na lewym linku, to mają również Twój login i hasło, więc lepiej zienić

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@Client:49582587 Oczywiście, ze jest to oszustwo, domeną jest jakaś lewizna pod nazwą 4829.cfd, a nie Allegro Lokalnie. 

Nigdy nie należy kupować przed podesłany link, tylko przez serwis

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

Client:49582587
#7 Wielbiciel#

Okej dzięki za pomoc srednio się znam a jak wchodziłem w linka przez maila to wogole nie było żadnych dopisków link wygaldal dokładnie tak https://allegrolokalnie.pl/prywatna/68701 i dopiero po przkopiowaniu go żeby tu wkleić link się zmienił

Da się jakoś zgłosić takiego gostka?

oznacz moderatorów

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@Client:49582587 Możesz do CERT, ale chyba im to wisi, bo jak raz coś zgłaszałem, to nie było reakcji.

Możesz iść na policję, ale powiedzą Ci, żeby nie zawracać im głowy, bo przestępstwa nie było.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@fox_paws

Zawsze dodadzą taką stronę do listy ostrzeżeń. Nie są jednak w stanie zablokować strony (jest to poza ich kompetencjami). 

oznacz moderatorów

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@pecela Powinni jednak przesłać informację zwrotną, a tak nie masz nawet informacji, czy coś z tym zrobili, czy nie.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Zazwyczaj przesyłają potwierdzenie:

Schowek01.jpg

Ale ja też przestałem do nich zgłaszać, niewiele takie zgłaszanie pomaga.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@br.

CERT dostarcza tylko listę ostrzeżeń. Blokada dostępu do nich, to już zadanie dostawcy internetu (a do ewentualnego obejścia wystarczy zmiana DNS-ów np na 8.8.8.8).

Ewentualnie do adblocka można dodać. 

oznacz moderatorów

Client:66431147
#1 Nowicjusz#

Pisalem z gosciem na **piiip** na temat kierownicy logitech i napisal mi ze wysylka mozliwa tylko poprzez allegro, gdy to napisal to juz mi cos smierdzialo. Wyslal mi linka z koncowka sbs strona byla troche zbugowana nie dalo sie kliknac niektorzych funkcji. Sprawdzilem wasze forum i wtedy juz wiedzialem ze to fake. Gdy chcialem pokazac konwersacje na **piiip** mojemu tacie to konto ,,zostało wyłączone''.

link: https://allegrolokalnie.oferta3975613.sbs/?id=GN1iCeam0Ji4kjh92aAdNJco0GFJA9

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Client:66431147 dziękuję za sygnał, zgłosiłam podlinkowaną stronę do naszego działu bezpieczeństwa. Nie jest to link do naszej strony, dlatego dobrze, że zachowałeś czujność! 😊

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów