anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy zostana mi reszty zwrócone bo to jest oszustwo dpd

Client:119497386
#7 Wielbiciel

Witam byl umnie dzis kurier dpd pszywiuzl mi 2 paczki i nie zostawil mi reszty 42zl to byla godz 14,27. Dodzwonilem sie po dluzszym czasie i zapytalem o swoje reszty powiedzial smiejac sie ze nie powinien mi paczek zostawic jak sie o reszty upomnialem, bo dlaniego to sa napiwki powiedzial jak ludzie zostawiaja,powiedziałem ze chcem swoje reszty on powiedzial ze moze jutro mi pszywiezie jak bedzie mial czas,to nie jest pierwszy ras dpd jusz,powiedzialem ze do allegro pisze skarge moge sobie pisac powiedzial ze sie nie pszejmuje,czy zostana mi sirotki zwrucone,prosze o kontakt.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:119497386 poproś rodziców o pomoc 😄 jak mu dałeś kasę do ręki i nie powiedziałeś że ma Ci wydać to uznał to za napiwek 🙂

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Rozumiem, że umówiłeś się z kurierem że w wyznaczonym miejscu Ty mu zostawisz pieniądze a on Ci paczki tak?
Czu informowałeś go, że kwota nie będzie odliczona i czy ustaliliście, że wyda Ci resztę i ją zostawi?

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:119497386 Jak jest Ci trudno poprosić przy odbiorze o wydanie reszty to na przyszłość nie kupuj za pobraniem tylko opłacaj przez allegro po zakupie i będzie Cię usługa kosztowała tyle ile mówi cennik. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608  może lepiej nie sugeruj takich płatności, bo kolejnym razem zapłaci blikiem i będzie się zastanawiał "czy zostana mi sirotki zwrucone"

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

A przepraszam bardzo od kiedy kurierzy zostawiają resztę? To nie listonosz z emeryturą. Jak już zamawiasz pobraniówkę to przygotuj kwotę. Tam zdaję się, że nawet wyraźnie pisze w mailach, że kasa ma być odliczona!!! A jak nie ma drobnych to co robisz? "Panie niech Pan poczeka pójdę do sąsiada zza płota"??? To ciężko zapracowany gość (jeden lepszy, drugi gorszy ale każdy kurier ma co robić) i odrobina szacunku mu się należy. A szacunkiem jest nie utrudnianie mu pracy. Ja nie zamawiam pobraniówek, bo to najsłabsza metoda dostawy. A gdy ostatnio mi sie trafił gość co wysyłał tylko i wyłacznie pobraniówkami (nie na Allegro) to całe szczęście, że było to inpostem i zamiast lecieć do bankomatu, a potem do sklepu rozmienić mogłam opłacić w apce 🙂  Nigdy w życiu nie wpadłabym na to, żeby płacić grubymi, bo on nie pracuje na kasie i nie ma obowiązku tracić czasu na wydawanie. 

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Client:119497386 

Wracam po urlopie i tu takie historie mnie witają… 
Ale już na poważnie - w takiej sytuacji najlepiej od razu zgłosić sprawę bezpośrednio do DPD. Tylko oni mogą wyjaśnić zachowanie kuriera i zwrócić brakującą kwotę.

Pamiętaj, że powinieneś mieć dla kuriera odliczoną kwotę.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek  Grzesiu, witam ponownie, jest niewymownie Client'ci narzekają niewiarygodnie😉

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@Client:119497386 Odpowiedź od AI xd

Kurier DPD nie ma obowiązku wydawania reszty przy płatności gotówką, ponieważ nie jest to regulowane prawem ani umową firmy kurierskiej. To klient powinien być przygotowany do zapłacenia dokładnej kwoty lub rozważyć inne formy płatności, takie jak płatność kartą lub BLIKiem, aby uniknąć problemów. 
  • Obowiązek kuriera: Głównym obowiązkiem kuriera jest doręczenie paczki i pobranie odpowiedniej kwoty.
  • Brak obowiązku wydawania reszty: Prawo nie zobowiązuje kuriera do posiadania przy sobie dużej ilości gotówki na wydawanie reszty, dlatego może odmówić przyjęcia płatności, jeśli klient nie ma odliczonej kwoty.
  • Dobra wola kuriera: Jeśli kurier wyda resztę, jest to jego dobra wola, a nie obowiązek.
  • Sugerowane rozwiązania: Aby uniknąć nieporozumień, warto korzystać z płatności bezgotówkowych (kartą, telefonem, BLIKiem) lub przygotować odliczoną kwotę pieniędzy.