anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niegrzeczny sprzedawca, a może nieuczciwy, jak to zgłosić?

klet
#2 Obserwator

Próbuję odkupić sobie telefon, bo mój został skradziony. Szukam identycznego i w dodatku lokalnie, żeby kupić osobiście. Gdy zaproponowałem spotkanie, sprzedający przestał odpowiadać na moje wiadomości, choć je czyta. Podałem telefon, ale się nie skontaktował. Dlaczego tak się zachowuje? Może to on mi ten telefon ukradł? Jak nakłonić go do sprzedaży? Boję się kupić płacąc online przez allegro lokalnie, bo nie wierzę że będę mógł łatwo zwrócić jeżeli coś będzie nie tak i otrzymać zwrot pieniędzy.

Takich przypadków mam wiele, że czyjeś zachowanie budzi podejrzenia, bo jeśli ktoś chce sprzedać i znajduje się kupujący, to logika nakazuje rzeczową komunikację i dążenie do sfinalizowania transakcji, a czasem niestety jest inaczej. Jak to zgłosić na tym etapie? Allegro nie daje takiej możliwości, a powinno jeżeli dba o bezpieczeństwo.

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@klet Ty Masz obawy , sprzedawca również ma prawo uznać sytuację za nietypową i nie zgodzić się na bezpośredni kontakt , poszukaj innej oferty  ,w której sprzedający oferuje odbiór osobisty .

oznacz moderatorów

klet
#2 Obserwator

Ludzie, ale po to jest czat, po to są telefony, żeby rozmawiać!  Jak się boi, to niech się upewni, a nie czyta wiadomości i nie odpowiada - to jest podejrzane, a nie to, czy się obawia, czy nie. Jestem na allegro od 23 lat, kupiłem pewnie z tysiąc rzeczy, więc nie wiem czego się obawiać. Obawiać się można natomiast kogoś, kto się tak po chamsku zachowuje i ignoruje.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@klet ma rację że ignoruje skoro podałeś mu nr telefonu do zakupu z odbiorem osobistym bo allegro zaraz mu bana wlepi za próbę sprzedaży poza serwisem 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@az1rael jakiego tam bana, allegro nawet nie będzie o tym wiedzieć, a podawanie numeru telefonu nie jest zabronione. Może też być to ogłoszenie bez opcji kup teraz i wtedy nie trzeba sprzedawać poprzez serwis.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@vonNogay chyba dawno nie próbowałeś wysłać swojego maila czy nr tel przez wiadomość serwisową albo ci bot zablokuje albo od razu podejrzana działalność i masz blokady systemu

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@az1rael przez allegro lokalnie telefon wysyłałem i nie było żadnej cenzury, ale fakt, dawno temu. Maila pewnie blokuje ze względu na popularne jakiś czas temu oszustwa.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Blokuje liczby wciagach po 3 i po 9 trzeba kreatywnie wpisywac spacje znaki przestankowe pomiedzy... na forum tez masz co chwile posta ze komus sie blokuje wyslanie wiadomosci czy konto przy zakupie ze niby podejrzana aktywnosc albo potwierdz ze jestes czlowiekiem

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@az1rael wysłałem właśnie sam do siebie numer tel. i maila i wiadomości przeszły bez problemu. Mowa oczywiście o lokalnie, nie zwykłym allegro.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@klet Warunki transakcji Masz jasno określone , jeśli sprzedawca nie nie oferuje odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze to należy uszanować jego wolę  ,a wszelkie wiadomości nakłaniające do zmiany warunków umowy należy uznać delikatnie mówiąc za niestosowne  ,stąd unikanie kontaktu z jego strony .

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

A link do tej aukcji znalazłeś sam czy dostałeś od kogoś?
Bo jak od kogoś to może być oszustwo, żeby wyłudzić od Ciebie wpłatę blikiem i zniknąć z pieniędzmi. Dobrze by to pasowało do zachowania Twojego sprzedawcy - żadnych kontaktów.
Z drugiej strony - jeżeli to uczciwy sprzedawca - to też ma prawo nie chcieć się spotykać w rzeczywistości - po co to mu. No i może się bać, że go posądzą o sprzedaż poza Allegro

A podejrzane aukcje możesz zgłosić - np. tutaj. Moderatorzy przekażą do sprawdzenia tych sprzedawców.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:35386082 Wiesz jak zwykle kończy się oferowanie odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze ... wątków tu była cała masa .

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

@mdrogeria no wiem. Dlatego nie dziwi mnie brak kontaktu od sprzedawcy. 
@klet boi się kupić online a sprzedawca boi się sprzedać bezpośrednio.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@klet  Możesz  niegrzeczne zachowanie sprzedającego na przykład do księdza zgłosić,  bo dzięki Bogu  na szczęście jeszcze nie ma u nas  cenzurowania maili czy innej prywatnej korespondencji.

Logika nakazywała by  szybko opuścić  takiego sprzedawcę, ale muszę cię zapewnić że  najbardziej uprzejmi i przekonywujący są  właśnie  oszuści.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@br. mnie to nie dziwi

jak idziesz prywatnie do lekarza to nawet za "dzień dobry" płacisz - tutaj kupujący chce wykorzystać za darmo czas sprzedawcy - może on tego nie lubi lub nie ma na to czasu

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@klet to jest ogłoszenie z kup teraz czy bez możliwości zakupu poprzez serwis? Jaki to jest telefon?

oznacz moderatorów