anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający wysłał link do oferty na komunikatorze, płatność tylko BLIK, czy to prawdziwa oferta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:106930527
#2 Obserwator

https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/170171222047685085611023803403424440952  
czy ten link do oferty jest bezpieczny?

Dostałem od pana z Facebooka, aczkolwiek porównałem inne linki z ofert z allegro lokalnie, i różnią się.

Nie jestem pewny czy jest bezpieczny zakup.

oznacz moderatorów
1 190 ODPOWIEDZI 1 190
alanmalinowski92
#7 Wielbiciel

Witam, czy mogli by Państwo spojrzeć na link:

https://allegrolokalnie.pl-oferta5091153.cfd/?id=OfEd3m0bJgekN01MCoANJEMDFoNe8N 

Kasa przelana Blik, jakieś TRUSTLY.com

Niedopatrzenie.... 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@alanmalinowski92 przykro mi, nie jest to autentyczna strona. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
basiaa-c11
#1 Nowicjusz

https://allegrolokalnie.6912657119.sbs/?id=jBFmaKbfg1iGG66dhNKa17HnIBeOdF

Taki link dostałam,wygląda na oszustwo idzie to zablokować ?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#12 Orędownik

Witam.

@basiaa-c11 

Zablokować się nie da, ale już jest umieszczona na liście "stron podejrzanych".

Najważniejsze to mieć świadomość, że ogromna większość "ofert sprzedaży" na Allegro Lokalnie, jakie trafiają do potencjalnych nabywców w postaci linków uzyskanych od "sprzedawców" znalezionych na innych portalach ogłoszeniowych lub w necie, to po prostu jedno wielkie oszustwo.

"Zakup" na takiej podrobionej stronie to z jednej strony wymierna strata finansowa, bo jak się potwierdzi blika, który posłuży do wypłaty kasy w bankomacie lub zakupu kryptowalut, to pieniądze będą nie do odzyskania i policja, czy żadne Allegro Protect nie pomoże. A po drugie jeśli na fałszywej stronie próbowało się do czegokolwiek zalogować, to dało się oszustom wszystkie dane autoryzacyjne, co może rodzić przykre konsekwencje prawno finansowe w przyszłości.

Nie twierdzę, że wszystkie "dogadane" transakcje to ściema, ale w obecnej sytuacji tak je trzeba traktować i nie korzystać z podanych linków, tylko samemu, za pomocą wyszukiwarki Allegro Lokalnie, będąc uprzednio zalogowanym, znaleźć interesujący produkt. I najlepiej zapomnieć o płatnościach blikiem. Każda inna forma płatności jest dużo trudniejsza do "obejścia" przez oszustów. Jeśli jedyną dostępną formą płatności na Allegro Lokalnie jest blik, to strona taka jest w 100% fałszywa.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
basiaa-c11
#1 Nowicjusz

Dziękuję za wiadomość:)

na szczęście w porę się opamietalismy , nigdy nie kupowałam na allegro lokalnie.

Co dziwnie właśnie nie mogłam zapłacić blikiem bo nie przychodziło mi potwierdzenie z banku ...także cud! Nie mogłam dodać tego do ulubionych i przelewem nie mogłam zapłacić tylko kartą...

Trzeba uważać na każdym kroku.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

I mamy już 60 stron postów w temacie @la_nika czy allegro nadal twierdzi że potwierdzanie weryfikacją 2 etapową działań na serwisie w rodzaju logowanie, zakup etc sms kodem to zły pomysł? Podnosi świadomość i bezpieczeństwo a i tak dążycie do korzystania z aplikacji na telefonach czy li utrudnienie zerowe

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#12 Orędownik

Witam.

@basiaa-c11 

Nie chcę być "złym prorokiem" ale jeśli były próby płatności blikiem które "nie przeszły" to wcale nie musi oznaczać że środki nie zostały pobrane z konta. Niektóre strony są tak zrobione, że zwracają komunikat w stylu "płatność nieudana", by "ofiara" płatność ponowiła i naraziła się na dalsze straty. Są tu opowieści "nabywców" którym udało się ponawiać proces płatności 3-4 razy zanim zorientowali się, że coś jest nie tak. Nie twierdzę że tak jest w Pani przypadku, ale sugeruję sprawdzić na koncie co jest w transakcjach, także tych oczekujących jak i blokadach. Licho nie śpi...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MOJEGRATY5 Wygląda na to, że oszuści - na szczęście - nie zdążyli wpisać kodu w bankomacie.

oznacz moderatorów
Client:105669983
#1 Nowicjusz

https://allegrolokalnie.pl-kategoria942761904892836182984.shop/?id=B51bdaDHK0EnCKfGbeM9On601f1CaC 

oznacz moderatorów
keichi
#13 Ambasador

Oszustwo.

oznacz moderatorów