anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

POK i rekompensata

JoMaj216
#7 Wielbiciel

Dzień dobry, 

Przyznano mi rekompensatę z POK, jednak sprzedający nagle się obudził i wysłał paczkę. Czy w tej sytuacji muszę oddać rekompensatę allegro? 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Vryko
#18 Luminarz
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przyjąłeś już tę paczkę? Jeśli nie, to możesz jej nie odbierać. Gdybyś otrzymał zwrot wpłaty wtedy jedną oddajesz do POK.

oznacz moderatorów

cloudcloud
Była Moderatorka Allegro Gadane
Była Moderatorka Allegro Gadane

@xyz96, @Vryko dokładnie 🙂

Klaudia
   Były Moderator
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xyz96 na jakiej podstawie tak piszesz?

jeżeli kupujący nie odstąpił od umowy to sprzedawca może, a właściwie musi wywiązać się z umowy i wysłać towar

te zapiski podane przez @Vryko to się nie obronią w żadnym Sądzie

Gdy przesyłka wróci nieodebrana - to Sprzedawca zawsze będzie mógł powiedzieć wysłałem towar a Kupujący nie wywiązał się z umowy (że odbierze towar)

By mieć roszczenie pieniężne Kupujący musi bezwzględnie odstąpić od umowy chociażby z powodu niewywiązania się przez Sprzedawcę z umowy

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED W chwili przyznania rekompensaty kupujący zrzeka się swoich roszczeń na rzecz Allegro. Paczkę sprzedawca może nadać do Allegro 🙂

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xyz96 serio?

W regulaminie allegro brak wzmianki o tym

jak dyskutowałem o tym z allegro to twierdzili że Kupujący przenosi tylko roszczenie finansowe - przepisów oczywiście nie wskazali

Tak jak Sprzedawca nie może przenieść obowiązków wykonania umowy na kogoś innego (ustawa konsumencka) tak samo nie może zrobić konsument

Opisywałem ostatnio tutaj swój przypadek - zupełnie nie pasuje do Twoich wyjaśnień

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED Regulamin POK, część IV, punkt 4.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

to zacytuję ten punkt:

Kupujący oświadcza, że z chwilą dokonania przez Allegro.pl wypłaty rekompensaty, o którą wnosił, przenosi na Allegro.pl, wszelkie przysługujące mu wierzytelności względem Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego ze zobowiązań wynikających z umowy zawartej w ramach Transakcji, stanowiącej przedmiot zgłoszenia.

Mowa jest tylko o wierzytelnościach a nie o cesji zawartej umowy

oznacz moderatorów