Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Przyznano mi rekompensatę z POK, jednak sprzedający nagle się obudził i wysłał paczkę. Czy w tej sytuacji muszę oddać rekompensatę allegro?
Przyjąłeś już tę paczkę? Jeśli nie, to możesz jej nie odbierać. Gdybyś otrzymał zwrot wpłaty wtedy jedną oddajesz do POK.
@xyz96 na jakiej podstawie tak piszesz?
jeżeli kupujący nie odstąpił od umowy to sprzedawca może, a właściwie musi wywiązać się z umowy i wysłać towar
te zapiski podane przez @Vryko to się nie obronią w żadnym Sądzie
Gdy przesyłka wróci nieodebrana - to Sprzedawca zawsze będzie mógł powiedzieć wysłałem towar a Kupujący nie wywiązał się z umowy (że odbierze towar)
By mieć roszczenie pieniężne Kupujący musi bezwzględnie odstąpić od umowy chociażby z powodu niewywiązania się przez Sprzedawcę z umowy
@RED W chwili przyznania rekompensaty kupujący zrzeka się swoich roszczeń na rzecz Allegro. Paczkę sprzedawca może nadać do Allegro 🙂
@xyz96 serio?
W regulaminie allegro brak wzmianki o tym
jak dyskutowałem o tym z allegro to twierdzili że Kupujący przenosi tylko roszczenie finansowe - przepisów oczywiście nie wskazali
Tak jak Sprzedawca nie może przenieść obowiązków wykonania umowy na kogoś innego (ustawa konsumencka) tak samo nie może zrobić konsument
Opisywałem ostatnio tutaj swój przypadek - zupełnie nie pasuje do Twoich wyjaśnień
@RED Regulamin POK, część IV, punkt 4.
to zacytuję ten punkt:
Kupujący oświadcza, że z chwilą dokonania przez Allegro.pl wypłaty rekompensaty, o którą wnosił, przenosi na Allegro.pl, wszelkie przysługujące mu wierzytelności względem Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego ze zobowiązań wynikających z umowy zawartej w ramach Transakcji, stanowiącej przedmiot zgłoszenia.
Mowa jest tylko o wierzytelnościach a nie o cesji zawartej umowy