Dzień dobry,
Transakcję zawarłam 22 sierpnia. Tego samego dnia, jeszcze przed wysłaniem przesyłki, skontaktowałam się ze sprzedającą za pośrednictwem wiadomości na Allegro i poinformowałam ją, że rezygnuję z zakupu. Dodatkowo tego samego dnia poinformowałam ją o tym również w wiadomości SMS. Screeny tej korespondencji załączam do zgłoszenia.
Pomimo otrzymanej ode mnie informacji o rezygnacji sprzedająca zdecydowała się wysłać przesyłkę.
Przesyłki nie odebrałam. W tym czasie przebywałam w szpitalu, a dodatkowo wcześniej jednoznacznie poinformowałam sprzedającą, że nie jestem już zainteresowana zakupem. Nie posiadam obecnie tej przesyłki i nie otrzymałam zakupionego przedmiotu.
Problem polega na tym, że pomimo braku otrzymanego przeze mnie towaru sprzedająca nie chce zwrócić mi zapłaconych 110 zł. Co więcej, nie jestem w stanie uzyskać od niej konkretnej informacji, gdzie obecnie znajduje się przesyłka i kiedy zostanie do mnie zwrócona albo co się z nią stało
Nie uchylam się od wyjaśnienia sprawy — wręcz przeciwnie, od początku próbowałam ją rozwiązać i poinformowałam sprzedającą o rezygnacji z zakupu. Dlatego prosiłam Allegro o pomoc, do dziś nie uzyskalam żadnej informacji zwrotnej.
Co zrobic w tej sytuacji żeby ktoś zareagował? Już mi nie chodzi o zwrot pieniędzy ale wskazanie gdzie jest chociaż paczka skoro sprzedająca twierdzi że nie wróciła do niej tylko na magazyn.
@eww_kaa Sprzedający nie ma obowiązku akceptować Twojej rezygnacji - to tylko i wyłącznie jego dobra wola lub jej brak.
Sprzedający nie ma też obowiązku zwracać Ci pieniędzy bo paczka - niezależnie od tego gdzie się aktualnie znajduje - stanowi Twoją własność.
Sprzedający odpowiada za nią tylko do momentu nadania - dalej odpowiedzialność za jej losy spada na Ciebie.
Przesyłka - jeśli nie została odebrana przez sprzedającego - znajduje się na magazynie przesyłek niedoręczonych przewoźnika.
Także skontaktuj się w tej sprawie z przewoźnikiem aby ją odzyskać.
@eww_kaa paczka jest na magazynie paczek nieodebranych, napisz do przewoźnika podaj numer paczki i niech ustalą jak ją odzyskać 🙂
Przy zakupach C2C sprzedawcy do niczego nie zmusisz, nie ma tu zwrotów, a wydanie następuje w momencie wydania jej przewoźnikowi i tak naprawdę nic już nie interesuje sprzedawcy prócz ewnetualnej reklamacji jak coś się popsuje 🙂
@Moderatorzy Allegro Gadane, proszę o usunięcie mojego wątku. Sprawa została już zgłoszona inną drogą i nie chcę, aby temat pozostawał publicznie dostępny. Z góry dziękuję.
@eww_kaa sprzedający nie jest Ci w tej sytuacji nic winien - ani zwrotu ani pomocy w odzyskaniu przesyłki.