anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem allegro lokalnie

eww_kaa
#1 Nowicjusz

Dzień dobry,

• zwracam się z prośbą o informacje co zrobić w sprawie zakupu na  Allegro Lokalnie , ponieważ pomimo rezygnacji z zakupu przed wysłaniem przesyłki do chwili obecnej nie otrzymałam zwrotu wpłaconych przeze mnie 110 zł.

Transakcję zawarłam 22 sierpnia. Tego samego dnia, jeszcze przed wysłaniem przesyłki, skontaktowałam się ze sprzedającą za pośrednictwem wiadomości na Allegro i poinformowałam ją, że rezygnuję z zakupu. Dodatkowo tego samego dnia poinformowałam ją o tym również w wiadomości SMS. Screeny tej korespondencji załączam do zgłoszenia.

Pomimo otrzymanej ode mnie informacji o rezygnacji sprzedająca zdecydowała się wysłać przesyłkę.

Przesyłki nie odebrałam. W tym czasie przebywałam w szpitalu, a dodatkowo wcześniej jednoznacznie poinformowałam sprzedającą, że nie jestem już zainteresowana zakupem. Nie posiadam obecnie tej przesyłki i nie otrzymałam zakupionego przedmiotu.

Problem polega na tym, że pomimo braku otrzymanego przeze mnie towaru sprzedająca nie chce zwrócić mi zapłaconych 110 zł. Co więcej, nie jestem w stanie uzyskać od niej konkretnej informacji, gdzie obecnie znajduje się przesyłka i kiedy zostanie do mnie zwrócona albo co się z nią stało

Nie uchylam się od wyjaśnienia sprawy — wręcz przeciwnie, od początku próbowałam ją rozwiązać i poinformowałam sprzedającą o rezygnacji z zakupu. Dlatego prosiłam Allegro o pomoc, do dziś nie uzyskalam żadnej informacji zwrotnej.

Co zrobic w tej sytuacji żeby ktoś zareagował? Już mi nie chodzi o zwrot pieniędzy ale wskazanie gdzie jest chociaż paczka skoro sprzedająca twierdzi że nie wróciła do niej tylko na magazyn.

• Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi
oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@eww_kaa Sprzedający nie ma obowiązku akceptować Twojej rezygnacji - to tylko i wyłącznie jego dobra wola lub jej brak. 

Sprzedający nie ma też obowiązku zwracać Ci pieniędzy bo paczka - niezależnie od tego gdzie się aktualnie znajduje - stanowi Twoją własność.
Sprzedający odpowiada za nią tylko do momentu nadania - dalej odpowiedzialność za jej losy spada na Ciebie.

Przesyłka - jeśli nie została odebrana przez sprzedającego - znajduje się na magazynie przesyłek niedoręczonych przewoźnika. 

Także skontaktuj się w tej sprawie z przewoźnikiem aby ją odzyskać. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@eww_kaa paczka jest na magazynie paczek nieodebranych, napisz do przewoźnika podaj numer paczki i niech ustalą jak ją odzyskać 🙂 

Przy zakupach C2C sprzedawcy do niczego nie zmusisz, nie ma tu zwrotów, a wydanie następuje w momencie wydania jej przewoźnikowi i tak naprawdę nic już nie interesuje sprzedawcy prócz ewnetualnej reklamacji jak coś się popsuje 🙂

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@eww_kaa W jaki sposób kontaktowałaś się ze sprzedającą? W takich sytuacjach najlepiej zrobić to poprzez dyskusję. Pracownicy Allegro mają wtedy wgląd w sprawę i mogą pomóc, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

eww_kaa
#1 Nowicjusz

@Moderatorzy Allegro Gadane, proszę o usunięcie mojego wątku. Sprawa została już zgłoszona inną drogą i nie chcę, aby temat pozostawał publicznie dostępny. Z góry dziękuję.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@eww_kaa sprzedający nie jest Ci w tej sytuacji nic winien - ani zwrotu ani pomocy w odzyskaniu przesyłki. 

oznacz moderatorów