anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja uszkodzonego towaru

Lototskyi
#2 Obserwator#

Witam, zakupiłem na allegro lokalnie płytę główną do iPhone 7 (przycisk + opakowanie). W opisie było napisane, że płyta sprawna, jednak po tym, jak dostałem i zamontowałem to zauważyłem, że ma usterkę, sama z siebie restartuje. Napisałem o tym do sprzedającego, on jednak powiedział, że płyta sprawna i to jakieś taśmy niedokręcone lub nieoryginalna bateria (mam oryginalną). Jeszcze przez parę dni próbowałem wszystko po dokręcać, zainstalować ponownie ios, ale nic z tego nie miało na to wpływu. Sprzedający później przyznał się, że u niego też restartowała przy nieoryginalnej lub starej baterii. Zgłosiłem w wiadomości prywatne, że chcę zwrócić tą płytę ze względu na to, że jest uszkodzona. Od razu zaczął mnie nazywać oszustem i że to ja coś zepsułem lub wymontowałem z tej płyty... Zaproponował obniżyć cenę o 100 zł za zepsutą płytę, bo "nie da się na więcej oszukać", lub zamienić na płytę od białej wersji telefonu, chociaż mam czarną. Powiedziałem, że biała wersja mi nie pasuję, a czekać czy kiedyś się pojawi czarna wersja nie chcę. Obniżka o 100 zł, w najlepszym przypadku te 100 zł wydane będą na naprawę tej płyty, jeżeli nie będzie to kosztowało więcej, i w końcu dostanę za całą cenę płytę, która była naprawiana. Po otworzeniu dyskusji z Allegro sprzedający zaczął mówić, że jestem oszustem, że to "jakiś dzieciak kupił i się nie zna na tym", a on ma jakąś "kwalifikację IT" i zajmuje się tym jako hobby... Cały czas ta dyskusja trwa i nawet jak pomoc z allegro pisze, że sprzedający ma wysłać bezzwłocznie zamianę, uznać reklamacje lub argumentując odrzucić zgłoszenie (nie z własnych domysłów, że to ja zepsułem) to sprzedający zaczyna pisać, że wszyscy go oszukują, że allegro pokrywa oszustów i przestanie tam sprzedawać, jeżeli z Allegro napiszą, że mam prawo do reklamacji i td. Cała ta sytuacja już trwa powyżej tygodnia i nie wiem, czy ma pomoc allegro jakiś wpływ na to, czy muszę zgłaszać taką sprawę do sądu? Bo nie podoba mi się to, że sprzedaje uszkodzoną cześć, przyznaje się, że też miał taką usterkę, a później oszustem jestem ja...

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

LEW433
#21 Demiurg#

@Lototskyi Zanim do sądu, możesz po 14 dniach od zakupu złożyć wniosek do POKu:https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index

oznacz moderatorów

Lototskyi
#2 Obserwator#

Dziekuję bardzo za podpowiedź, obowiązkowo złożę wniosek.

oznacz moderatorów