Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
We wrześniu kupiłem telefon i do tej pory wszystko było dobrze ale wczoraj na telefon przyszła wiadomość że zostanie on zablokowany ponieważ raty za telefon nie są regulowane.Co można zrobić?
Jakoś rok temu przerabiałem taką historię. Kupiony nowy, zafoliowany S10+ w komisie. Z ręką na sercu sprzedawca potwierdzał wolną, nieobciążoną sprzedaż. Sprawdzony po IMEI i wszystko było ok( jak się później okazało telekomy nie wprowadzają danych IMEI urządzeń na serwery zaraz po sporządzeniu umów tylko nawet do 3 miesięcy).
Po jakimś czasie wyszło, że telefon jest jednak z rat. Sprzedawca nie chciał słyszeć o rękojmi itp. Dopiero pismo przedsądowe skłoniło go do zmiany decyzji.
A próbowałeś wtedy coś wskórać przez Dyskusję i POK?
To nie było przez Allegro tylko normalne kupno w sklepie a dokładnie w komisie. Bardziej chciałem przytoczyć jak sprzedawca zataił wadę prawną i nie chciał słyszeć o zwrocie.
Pisać przez dyskusję do skutku. Allegro w końcu zareaguje. Niemniej nie wiem jak w tym przypadku bedzie można skorzystać z POK. Gdy nie dostaniemy zamówionego towaru wówczas nie trzeba zgłaszać na policję ponieważ allegro tym się zajmuje. Tutaj jest inaczej bo towar został dostarczony tylko z wadą prawną.
Aaa, rozumiem.
Zgłoszenie na policję to akurat dla mnie nie problem, jeśli tego będzie Allegro ode mnie wymagało. W przypadku otrzymania towaru niezgodnego z opisem (w tym wypadku towaru, który nie należał do sprzedającego) to kupujący musi zgłosić sprawę organom ścigania z tego co czytałem w supporcie. Zobaczymy
W moim przypadku na policji można powiedzieć, że mnie wyśmiali. Telefon działa, papiery się zgadzają więc czego Pan chce? Więc zrobiłem to po swojemu. Tyle, że zgłoszenie muszą przyjąć a to powinno wystarczyć do Allegro jeśli sprzedawca bedzie się uchylał od odpowiedzialności za sprzedany przedmiot.
@kubaradu, od 2 godzin zastanawiałem się co znaczy kubaradu, cały czas czytałem to jakos tak z afrykańska (mwakabaka), a tu poprostu Kuba Radu 😄
@konto zamknięte do tej pory było mi obojętne jaki mam nick na Allegro, bo i tak wszędzie poza kontaktami ze sprzedającymi był ocenzurowany, a tu nagle trzeba się ujawnić 😶
@kubaradu, ja wiem, oczywiście jajcowałem 😄
<daje czekobatonika 🍫> 😊
Możesz napisać jak sprawa się skończyła?
Allegro pomogło?
Wybacz, że tak późno odpisuję - generalnie Allegro weszło do dyskusji, nakazało sprzedającemu odpowiedzieć i zagroziło przejęciem sprawy w przypadku ignorowania. Wtedy sprzedający się obudził, zgodził na zwrot, a po odebraniu paczki oddał pieniądze.
Nauczka na przyszłość - od tego czasu już kilkukrotnie zapobiegłem zakupowi telefonu wziętego w abonament przez inne osoby w internecie.
Kupujący sprzedał ci nie swój telefon
możesz śmiało iść z nim na policję i zgłosić oszustwo
możesz złożyć reklamację sprzedawcy
możesz iść do sądu
wg polskiego prawa możesz zostać potraktowany jako paser więc radzę ci działać