Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Dokonałem zakupu 6 sierpnia 2025 kilku książek. Natychmiast dokonałem płatności i cierpliwie czekałem na przesyłkę. Zapytałem jeszcze sprzedającej kiedy mogę się spodziewać wysyłki - otrzymałem odpowiedź, że jest szansa, że jutro - czyli 7 sierpnia. Z tej szansy nic nie wyszło, więc 8 sierpnia zapytałem ponownie zaznaczając, że pytam bo chcę uniknąć sytuacji, że nie będzie mnie w domu jak paczka dotrze do paczkomatu. żadnej odpowiedzi nie otrzymałem chociaż wiadomość została odczytana, a sprzedająca regularnie logowała się na Allegro. 11 sierpnia ponownie zapytałem sprzedającą kiedy wyśle do mnie paczkę z zakupionymi książkami - odpowiedź była taka, że sprzedająca da mi znać tego dnia koło godz.19-tej. I znowu odpowiedzi nie było. Następnego dnia tj. 12 sierpnia dzwoniłem 3 razy w ciągu dnia aby osobiście zapytać, ale nikt nie odbierał telefonu. Późnym wieczorem 12 sierpnia rozpocząłem dyskusję Allegro ze sprzedającą, gdzie również pytałem co się dzieje z wysyłką i co dalej mam robić. Jak zwykle odpowiedzi żadnej nie otrzymałem. 13 sierpnia po 24 godzinach bez odpowiedzi do dyskusji włączyło się Allegro i poprosiło sprzedającą o przesłanie potwierdzenia nadania przesyłki lub przesłanie potwierdzenia zwrotu pieniędzy. Niestety sprzedająca mimo codziennych logowań na Allegro jak zwykle nie odpowiedziała. Nie zadzwoniła do mnie/nie wysłała smsa, a numer miała w danych kupującego. Wczoraj 23 sierpnia o godz. 11.54 napisała mi, że przeprasza za nie wysłanie przesyłki, bo rzekomo kilka dni była w szpitalu. Napisała też, że w dniu wczorajszym wyśle moją paczkę - oczywiście tylko tak napisała, bo paczki nie wysłała. Nie wierzę też w pobyt sprzedającej w szpitalu, bo człowiek będący w szpitalu leczy się i raczej nie loguje codziennie na Allegro po kilka razy, nie umieszcza nowych ogłoszeń na portalu. Dziś 26 sierpnia przez cały dzień paczka również nie została nadana, a od sprzedającej nie miałem też żadnych wiadomości. Późnym wieczorem od Allegro dostałem info, że upłynął termin 14 dni od rozpoczęcia dyskusji i mogę skorzystać z programu ochrony Allegro i otrzymać zwrot pieniędzy za przedmioty opłacone, a nie otrzymane. Tak uczyniłem - Allegro w dyskusji poinformowało też sprzedającego aby zajął ostateczne stanowisko w tej sprawie. Sprzedająca logowała się w tym czasie, ale odpowiedzi nie było. Ja za to szybko (po 30minutach) otrzymałem od Allegro informację (w dyskusji ze sprzedającą), że mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie i otrzymam zwrot pieniędzy. No i SUPER!!!
Po około 70 minutach od decyzji Allegro (program ochrony) o zwrocie pieniędzy sprzedająca nadała paczkę.
Ja tej paczki już nie chcę. Po pierwsze nie wiem co w tej paczce będzie, a po drugie nie mam już ochoty kupować czegokolwiek od tej sprzedającej (nie mam zaufania do takiego człowieka).
Czy ja mogę zwyczajnie nie odebrać takiej paczki wysłanej 20 dni po zakupie, po założonej dyskusji (nierozwiązana) i po decyzji o zwrocie pieniędzy z programu ochrony?
Pozdrawiam.
PS Normalnie mam ochotę zamieścić tu link z ogłoszeniami tej sprzedającej, aby inny kupujący nie weszli na taką "minę" jak ja
@RED @br. @vonNogay prosze bardzo czyj jest przedmiot zakupu? kupującego mimo wypłacenia protect jak mówiłem nie doszło do odstąpienia od umowy nie zaszły przesłanki z art które przytoczyłem. @keflavik proponuję nagrać wypakowywanie towaru i jego stan byś miał czarno na białym zgodność przedmiotu zakupu z umową jeśli obawiasz się matactwa.
@_HolaOla_ napisał(a):@keflavik jak obiecałam, wracam z informacją, że w tej sytuacji powinieneś odebrać tę przesyłkę, a nasz zespół zgłosi się do Ciebie po zwrot środków z programu Allegro Ochrona Kupujących.
OK, tak więc zrobię - na odbiór z paczkomatu mam czas do jutra do godz.11.31 Nagram także otwieranie przesyłki i tego co zastanę w środku. Jeśli będą tam zakupione książki i będą odpowiadały opisowi z ogłoszeń sprzedającej, to zwrócę środki do Ochrony Kupujących i temat będzie zamknięty.
Tak sobie teraz pomyślałem - ja tyle razy pisałem do sprzedającej, próbowałem dodzwonić się do niej, założyłem dyskusję (w której pytało jej też Allegro) itd. żeby dowiedzieć się co z wysyłką/ kiedy do niej dojdzie, aby uniknąć między innymi sytuacji, że paczka dociera do paczkomatu, a mnie nie ma i nie ma jej kto odebrać. Była to "rozmowa z obrazem", bo odpowiedzi od sprzedającej nie otrzymałem do samego końca. A gdybym ja właśnie teraz był na wczasach/na wyjeździe, to co wtedy. Mam nadzieję, że więcej nie trafię na taką sprzedającą/sprzedającego.
@RED No to przeczytaj jeszcze raz cytat który wkleiłeś:
"sprzedawca ma obowiązek dostarczyć go najpóźniej w ciągu 30 dni od zawarcia umowy, chyba że ustalono inny termin"
Zazwyczaj jest tak że sprzedający lub Allegro określa wyraźnie inny termin, natomiast w tym tekście napisano jeszcze że kupujący może odstąpić od umowy w dowolnym terminie, ważne żeby to było po terminie dostawy zadeklarowanym przez sprzedającego.
Czyli po niedostarczeniu w terminie towaru przez sprzedającego, umowę kupujący może rozwiązać w dowolnej chwili, wcale niekoniecznie w ciągu 14 dni i nie jest ważne czy sprzedający się na to zgadza czy nie...
Art. 491. [Skutki zwłoki]
§ 1. Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-491
Po drugie
Artykuł 5. Transakcje dokonywane w ramach Ogłoszeń
5.1. Transakcje zawarte poprzez nawiązanie kontaktu przez strony w związku z Ogłoszeniem są realizowane według swobodnego uznania stron Transakcji. W celu uniknięcia wątpliwości wskazuje się, że strony mogą ustalić warunki Transakcji w sposób dowolny, z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawa. Sprzedający powinien wskazać termin dostawy, jeżeli przekracza on 7 dni od momentu zawarcia Transakcji, przy czym czas dostawy nie może być dłuższy niż 10 dni kalendarzowych.
[Jak widać w regulaminie allegro nie ma sankcji za niezrealizowanie wysyłki w terminie 7 czy 10 dni jest tylko słowo powinien wskazać termin co jest oczywiste bo allegro palcem nie może tyknąć umowy zawartej na podstawie kpc].
Jak wskazał autor wątku zakup książek był od osoby prywatnej i w treści korespondencji tylko pytał się parę razy kiedy towar wyśle i nie wyznaczył mu terminu realizacji co umożliwiłoby mu odblokowanie sobie odstąpienia od umowy.
Co do uokik to popatrzmy piszą podstawa prawna art 546 i 546 podpuknt 1 do tego co piszał @RED
Art. 546. [Obowiązek informowania i załączenia instrukcji]
§ 1. Sprzedawca obowiązany jest przed zawarciem umowy udzielić kupującemu potrzebnych wyjaśnień o stosunkach prawnych i faktycznych dotyczących rzeczy
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-3-tyt-11
Podpunk 1 tyczy się konsumenta więc nie wklejam.
Oczywistym jest że udzielenia informacji nie było np o czasie wysyłki, czasie dostawy, terminie realizacji umowy bo na lokalnie nawet nie ma odpowiedniej funkcjonalności. Idziemy dalej
Art. 543. [Sprzedaż konsumencka]
§ 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej.
§ 2. W razie opóźnienia sprzedawcy kupujący może wyznaczyć dodatkowy termin do wydania rzeczy, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić. Przepisy art. 492, art. 492.1 i art. 494 stosuje się.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-3-tyt-11
Z tego interesuje nas odnośnik z podpunktu 2
Art. 492. Zastrzeżenie prawa odstąpienia od umowy wzajemnej
Jeżeli uprawnienie do odstąpienia od umowy wzajemnej zostało zastrzeżone na wypadek niewykonania zobowiązania w terminie ściśle określonym, strona uprawniona może w razie zwłoki drugiej strony odstąpić od umowy bez wyznaczenia terminu dodatkowego. To samo dotyczy wypadku, gdy wykonanie zobowiązania przez jedną ze stron po terminie nie miałoby dla drugiej strony znaczenia ze względu na właściwości zobowiązania albo ze względu na zamierzony przez nią cel umowy, wiadomy stronie będącej w zwłoce.
Art. 492.1. Odstąpienie od umowy bez wyznaczenia terminu dodatkowego
Jeżeli strona obowiązana do spełnienia świadczenia oświadczy, że świadczenia tego nie spełni, druga strona może odstąpić od umowy bez wyznaczenia terminu dodatkowego, także przed nadejściem oznaczonego terminu spełnienia świadczenia.
@az1rael Wiele w to pracy włożyłeś, ja tylko zacytuję sam początek tego co napisałeś:
Art. 491. [Skutki zwłoki]
§ 1. Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy.
Więc napisali jak byk że kupujący może ale wcale nie musi wyznaczyć dodatkowy termin, a skoro nie wyznaczył dodatkowego terminu to kupujący jest od razu upoważniony do rozwiązania umowy. Nie jest ważne czy sprzedający przyjmuje zwroty czy nie przyjmuje, ważne że nie wywiązał się z umowy. Koniec kropka.
I to wszystko. EOT.
@br. Nie jest bo musi być zwłoka a skoro nie ma terminu realizacji to nie ma zwłoki w realizacji podalem ci przepisy dlatego niezwlocznie oznacza bez zbędnej zwłoki i dlatego w innym art masz ale nie dłużej niż 30dni są jeszcze przepisy o zwłoce niezamierzonej a my nie wiemy co było powodem opóźnienia realizacji świadczenia.
@RED ja wiem co mówi na ten temat regulamin ale ostatnio nawet były posty że allegro dało protecta a potem jak towar doszedł nie domagało się zwrotu i w tym problem że oni nawet sobie sami przeczą np mój post o tym czy jest przedmiot zakupu po wypłacie protect i jeden moderator wali tekst że kupującego a moderatorka że sprzedawcy czyli ich dział prawny ma problem z komunikacją sam ze sobą i to jest cyrk
@keflavik te przepisy podane powyżej musisz znać
@az1rael a teraz wróćmy na ziemie i zobaczmy jak to się robi na allegro 🙂
- termin wykonania umowy nie minął
- kupujący nie odstąpił od umowy
- kupujący sprzedał swój dług allegro
- allegro to klepnęło, sprzedawca wykonał umowę
dodaj do tego regulamin ap, który pominąłeś :
W razie gdy Kupujący otrzymał świadczenie nienależne bądź Sprzedający naprawił powstałą szkodę, Kupujący zobowiązany jest do niezwłocznego, nie później niż w terminie 7 dni, zwrotu otrzymanej od Spółki rekompensaty na rachunek o numerze PL - 63 1140 1124 0000 5165 0800 1010,
@RED ależ tu nie trzeba wracać na ziemie tu się powinno allegro pod ziemię zapaść. Oni umieją tylko jedno robić czyli walić w kupujacych sałatą z protecta. Dlatego twierdzę że jak kiedyś komuś żyłka ze sprzedawców prywatnych strzeli to pozgłasza na prokuraturę art 286kk i się wtedy flekowanie zacznie po portalu i kupującym i w zależności od przypadku może dojść paserstwo, przywłaszczenie, groźby, szantaż, wprowadzanie w błąd organów ścigania a ogólnie to szkoda że us nie ma po dyrektywie dac 7 dostępu do przyznawanych protectów oj by się budżet obłowił na niezgłoszonych przychodach aż by się bali kupujący protecta brać
Ja bym odebrał. W razie czego przecież już masz zwrot kasy.
@_HolaOla_ , @vonNogay , @az1rael , @br. , @RED - paczkę odebrałem zanim ją odesłano (ledwo co zdążyłem wrócić z wyjazdu).
Książki dotarły - może nie są w tak bardzo dobrym stanie jak podano w opisie, ale nie są też jakoś szczególnie poniszczone. Już do tego nie będę się czepiał, bo mam dość innych problemów.
@_HolaOla_ - to teraz rozumiem, że dostanę na maila dokładne wytyczne odnośnie zwrotu pieniędzy z protecta?
@keflavik jeśli nie dostaniesz wytycznych to wygooglasz sobie regulamin protect i tam masz nr konta do zwrotu