anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakup PC na allegro lokalnie

MAMY ROZWIĄZANIE!
magdalena80_2009
#7 Wielbiciel

Sprzedający daje gwarancję roczną ale jak to się ma do ewentualnej reklamacji i naprawy ? Jakie mam prawo jako konsument w tym momencie i jak tu się ma do tego allegro lokalnie? Bo nie mam na allegro lokalnie ochrony takiej jak na zwykłym allegro?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Na allegro lokalnie nie występujesz w roli konsumenta. 

oznacz moderatorów
magdalena80_2009
#7 Wielbiciel

No dobrze ale czy mam ochronę allegro protect jak na zwykłym allegro?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak Allegro Ochrona Kupujących działa też na lokalnie ale wypłata ewentualnej rekompensaty nie jest w żadnym wypadku gwarantowana. 

oznacz moderatorów
magdalena80_2009
#7 Wielbiciel

A co to znaczy że nie jest gwarantowana?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To znaczy, że rekompensata z AOK jest wypłacana uznaniowo - Allegro niczego nie gwarantuje. 

oznacz moderatorów
magdalena80_2009
#7 Wielbiciel

No ale jak czytam w Google to AOK to jakieś ubezpieczenie w Niemczech…. Co to takiego ?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Pierwsze słyszę. 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@magdalena80_2009

Udzielenie gwarancji jest w pełni dobrowolne, bez względu na to czy sprzedawcą jest osoba prywatna czy firma. Do tego gwarancja sprzedawcy to inne świadczenie niż gwarancja producenta / importera. Warunki gwarancji określa sama gwarancja.

Natomiast każdy sprzedawca odpowiada przed kupującym za wady ukryte tkwiące w sprzedanej rzeczy w chwili sprzedaży przez dwa lata od daty sprzedaży (prywatny z tytułu rękojmi, a firma z tytułu niezgodności z umową). Prywatny sprzedawca ma jednak prawo do skrócenia lub wykluczenia rękojmi za wady, ale musi to zrobić najpóźniej w chwili sprzedaży.

Pamiętaj jednak, że gwarancja sprzedawcy, gwarancja producenta i rekojmia to trzy niezależne od siebie świadczenia. Jedno w żaden sposób nie wpływa na pozostałe. 

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

AOK Allegro Ochrona Kupującego dawniej AP Allegro Protect lub POK Program ochrony kupujących 

Nie mylić z kasą chorych w Niemczech 

oznacz moderatorów
magdalena80_2009
#7 Wielbiciel

Teraz rozumiem 👌

oznacz moderatorów