Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem na Allegro Lokalnie kartę graficzną, która okazała się być nie w pełni sprawna. Gdy wcześniej pisałem ze sprzedającym, napisał mi, że w razie problemów można wymienić na inną lub zwrócić. Chciałbym ją zwrócić i otrzymać zwrot pieniędzy. Gdy poproszę sprzedającego o zwrot pieniędzy, a on ze swojej strony kliknie na Allegro Lokalnie "Zwróć pieniądze", to czy będę musiał na własną rękę pytać sprzedającego o adres do wysyłki (w tym przypadku numer paczkomatu i dane sprzedającego) i nadać paczkę we własnym zakresie, czy może wtedy pojawi mi się opcja zwrotu paczki w Allegro Lokalnie? W jaki sposób to działa?
@KekMeh Na Allegro Lokalnie nie ma możliwości zwrotu przez nasz system. Osoba prywatna nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu, zatem jeśli w Twoim przypadku sprzedawca zgodził się przyjąć zwrot, musisz samodzielnie ustalić z nim adres oraz sposób zwrotu. Koszty zwrotu towaru są po stronie kupującego.
@w_kiwi zgoda, ale skoro sprzedający w opisie aukcji napisał, że udziela 1-miesięcznej gwarancji rozruchowej, to jest zobowiązany zwrócić mi pieniądze jeśli zgłoszę mu nieprawidłowe działanie produktu, a jeśli mi ich nie zwróci to mogę otworzyć wtedy dyskusję z Allegro, tak?
@KekMeh no ale ty nie zwracasz tylko korzystasz z gwarancji choć nie wiem czemu jak możesz skorzystać z rękojmi.
Ale mimo wszystko powinieneś odesłać przedmiot jeżeli sprzedawca tego wymaga.
Znaczy no tak, chcę skorzystać z rękojmi z uwagi na nieprawidłowe działanie produktu, żądam więc zwrotu pieniędzy. Jeśli sprzedający będzie chciał abym zwrócił produkt to go zwrócę.
W twoim przypadku przypadku powinieneś zgłosić sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi. Przy zwrocie to ty odpowiadasz za usterki powstały u ciebie.
Pamiętaj też że prawo do zwrotu przysługuje tylko w przypadku zakupu od przedsiębiorcy, prywatny sprzedawca nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów.
Uszkodzenia nie powstały u mnie. Jest to typ usterki którą sprzedający mógł przeoczyć, bo nie jest ona wizualnie widoczna i to ja ją odkryłem, ale nie ja ją spowodowałem. Sprzedający udziela miesiąc gwarancji rozruchowej, jak sam napisał w opisie aukcji.
Nie ma to znaczenia. Brak reklamacji równa się z braku wady w momencie otrzymania przesyłki. W takim przypadku odpowiedzialność przechodzi na ciebie.
Zwrot zawsze tyczy się produktu pełnowartościowego (chyba że kupiony został z wadą).
A piszesz o gwarancji rozruchowej. Możesz z niej skorzystać lub z rękojmi z KC. Po zwrocie nie ma jednak możliwości ani powołania się na gwarancję, ani na rękojmię.