anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizowanie statusu przesyłek

Spersonalizowane
#1 Nowicjusz

Dzień dobry 

1) Korzystam z allegro do przygotowywania etykiet wysyłkowych. W sumie to prawie wszystkie wysyłki były nadane tego samego dnia (zostawione w paczkomacie czy w Żabce), a w szczególności były nadane w terminie. Dostają natychmiast informację na email, jednak w allegro się nie odświeża.

Mimo tego, mam taką statystykę 

Liczba zamówień wysłanych tego samego dnia
12 Liczba zamówień

Gdzie popełniam błąd - dlaczego nie aktualizują się statusy?  Wpływa to na "jakość" mojego profilu.

2) Sprawą wtórną jest, że jedna z paczek nie została odebrana i robi rundkę po (chyba) paczkomatach i kurierach, a ja nawet nie wiem skąd mam podjąć tę paczkę. AD020BBM89 DHL Allegro BOX

Będę wdzięczny za podpowiedź co z tym zrobić.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Spersonalizowane Paczka jest uznawana za nadaną w momencie jej zeskanowania przez kuriera, a nie w chwili, gdy trafi do paczkomatu lub punktu. Powinieneś zawsze zadbać o to, by dostarczyć paczki do automatów i punktów przed godziną graniczną, gdy pojawia się kurier po odbiór przesyłek.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Spersonalizowane
#1 Nowicjusz

1) OK - teraz rozumiem - dziękuję 🙂
2) Czy w przypadku nieodebranej paczki przez klienta, paczka nie powinna wrócić do mnie bezpośrednio, albo chociaż dostać kod/pin żeby odebrać z paczkomatu? Mam statusy takie jak "

Przesyłka została podjęta z maszyny przez kuriera", "Przesyłka została wydana do doręczenia", "Przesyłka oczekuje na odbiór". Nie wiem z jakiej maszyny, a kuriera u mnie nie było.
oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Spersonalizowane Sprawę paczki nr AD020BBM89 przekazałam do konsultacji. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.

Natalia
oznacz moderatorów

loto
#10 Popularyzator

@Spersonalizowane Jeśli nadajesz InPostem w Paczkomacie, to nieodebrana paczka wraca do tego samego Paczkomatu.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Spersonalizowane Sprawa wymaga interwencji u przewoźnika. Dostaniesz od nas odpowiedź w korespondencji nr 60220861.

Natalia
oznacz moderatorów