anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktywacja konta

Hodcom
#8 Zapaleniec

Próbowałem dwa razy sie z wami skontaktować. Bezskutecznie nie odpowiadacie na maila. Wysyłam do Państwa dokument tożsamości z wszystkimi danymi potrzebnymi do zweryfikowania AML. Nie potrafią Państwo mi odpowiedzieć dlaczego zakrycie innych danych i na jakiej podstawie nie pozwala zweryfikować mojej tożsamości? Jak są jakieś przesłanki prawne dlaczego potrzebujecie wszystkich danych w tym imion i nazwisk rodziców to proszę o tym napisać.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Hodcom ponieważ słyszę, że sprawa jest dla Ciebie ważna i w temacie weryfikacji na publicznym forum ja nie mogę udzielić informacji.

Natomiast poprosiłem odpowiedni zespół o kontakt telefoniczny i w ciągu godziny skontaktują się z Tobą.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Hodcom
#8 Zapaleniec

Niestety nikt się nie skontaktował ze mną.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Hodcom najmocniej przepraszam, już podejmuję działania w temacie. Proszę o cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Hodcom
#8 Zapaleniec

Niestety dalej brak kontaktu 😞

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane

@Hodcom przykro mi, że nadal nie otrzymałeś odpowiedzi na swoje zgłoszenie. Konsultuję Twoją sprawę, postaram się jak najszybciej wrócić do Ciebie z informacją. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Syrena_zT

@Hodcom otrzymałam informację, że ze względu na modyfikacje zdjęcia dokumentu weryfikacja nie jest możliwa. Nie edytuj ani nie anonimizuj dokumentu, ponieważ takie działania sprawiają, że operator odrzuca weryfikację.
Podstawą prawną jest tu ustawa AML i przeciw praniu pieniędzy, operator płatności jako instytucja finansowa ma obowiązek weryfikowania dokumentu tożsamości.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Hodcom
#8 Zapaleniec

Dziękuję za starania. Dobrze ale aby zweryfikować AML potrzeba  imię i nazwisko, obywatelstwo, numer PESEL (lub data urodzenia i kraj urodzenia, jeśli PESEL nie jest dostępny), seria i numer dokumentu tożsamości. I te dane są pokazane i dobrze widoczne na dokumencie. Dlaczego Alegro wymaga podania innych danych i na jakiej podstawie? Dodam ze taki sam dowód przeszedł pomyślną weryfikację u dostawców ptaności TPay czy Przelewy24.

oznacz moderatorów

Hodcom
#8 Zapaleniec

Nie będę sie upiera jeśli jesteście wstanie podać mi prawny powód dlaczego wymagacie pełnego dowodu. 

oznacz moderatorów

Sa_nova

@Hodcom konsultuję to i wrócę z informacją. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Sa_nova

@Hodcom otrzymałam informację, że jest to wymóg allegro finance, aby dokument nie był w żaden sposób edytowany graficznie i anonimizowany. Informację o tym znajdziesz w tym artykule. Jeśli nie chcesz przesyłać zdjęcia, możesz również skorzystać z opcji biometrycznej weryfikacji za pomocą aplikacji eDO App.

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Hodcom
#8 Zapaleniec

Po przemyśleniu z racji braku konkretnej odpowiedzi dlaczego wymagają Państwo pełny dowód osobisty i dane które nie są wymagane do potwierdzenia AML zgłoszę sprawę do UODO. Nie mi w takim wypadku oceniać prawidłowość wymagań. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam.

oznacz moderatorów