Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy jako okazjonalny sprzedawca mogę sprzedać coś na Allegro ( nie na Allegro Lokalnie) Chodzi mi o skorzystanie z opcji licytacji z ceną minimalną?
Na jakie różnice powinna się przygotować?
Jeśli chodzi o rękojmię i gwarancję ? Np czy przy sprzedaży na Allegro muszę zgodzić się na pełne warunki rękojmi i gwarancji i prawo do zwrotu bez podania przyczyny.
Czy mogę sprzedać w ten sposób rzeczy ruchome używane?
@grey_mouse Tak, możesz sprzedawać na Allegro. Rękojmia obowiązuje 2 lata, ale w aukcji możesz napisać, że ją całkowicie wyłączasz. Gwarancji dawać nie musisz. Gwarancja nie jest obowiązkowa. Jako osoba prywatna nie musisz przyjmować zwrotów bez podania przyczyny.
Klikasz "wystaw przedmiot", a potem odnośnik "dotychczasowy formularz", pokazany na zdjęciu na dole po prawej.
Na jakiej podstawie prawnej mogę wyłączyć rękojmię? Kc mówi o ograniczeniu do roku i wyłączeniu na podstawie przepisów szczególnych. Nie znam takich . Nie żebym bardzo chciała dawać rękojmię ale nie znam podstawy żeby się z tego wybronić.
@grey_mouse Ojej, poczytaj sobie przepisy w necie i znajdziesz. Prywatna osoba na pewno może wyłączyć całkowicie rękojmię. Znajdź w Kodeksie cywilnym dział Rękojmia i poszukaj zapisu o rozszerzeniu, ograniczeniu lub wyłączeniu rękojmi. Na pewno znajdziesz.
Poczytałam. Konsument to osoba fizyczna dokonująca zakupu z przedsiębiorcą. Czyli ten art. Kc nie jest dla mnie. Super dzięki Ci bardzo.
Możesz sprzedawać na zwykłym także, jak masz wystaw przedmiot na dole po prawej stronie masz "wystaw przez dotychczasowy formularz" i przechodzisz do zwykłego allegro.
Jako prywatny nie musisz przyjmować zwrotów.
Obejmuje cię rękojmia ale możesz ją wyłączyć.
😄
@xyz96 Wszystko w porządku?