anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro lokalnie problem z kupującym

MAMY ROZWIĄZANIE!
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Witam. Sprzedałem na allegro lokalnie terminal sprawny. Opisałem dokładnie ze jest pamięć dysk i sam terminal. Po czym kupujący chce cześciowy zwrot pieniędzy bo stwierdził po zdjęciach że terminal był z windowsem (zamiast sie mnie zapytać) W ogłoszeniu nie było napisane ze sprzedaje z windowsem. I kupujacy wpisał kilka razy złe hasło bios tego to urzedzenie sie zablokowało na dobre. Ja sprzedaje od lat na allegro  i zawsze sprawne rzeczy. Ten człowiek sam popsuł i chce abym mu pieniadze zwrócił.

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27
komis-bell
#21 Demiurg#

Czy na zdjęciu był widoczny uruchomiony terminal a na terminalu widoczny był uruchomiony system Windows?

Jeśli tak to kupujący ma prawo oczekiwać, że system jest również częścią oferty. 
Zdjęcia są integralną częścią oferty. 

oznacz moderatorów
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Windows nie kosztuje 40zł

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

Powinieneś dokładnie napisać co sprzedajesz.

Jeśli na zdjęciach pokazujesz terminal z wgranym Windowsem, to taki powinieneś dostarczyć, lub napisać, że system, czy co tam jeszcze nie jest częścią oferty itd.

Tak zwyczajnie, po "uczciwemu"... Tutaj przyszedłeś po poradę i jeszcze się bulwersujesz, gdy Ci jej uczciwie udzielają.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Woltarius   Trochę nie tak, opisujesz przecież że problemem nie jest Windows, problem polega na niemozliwości odpalenia tego ustrojstwa bo klient wpisuje niewłasciwe hasło.  Więc problemem nie jest Windows lecz bios i niewłaściwe haslo.

Więc pytanie:  czy klient miał udostępnione hasło, czy miał jakąkolwiek instrukcję, informację jak to należy uruchomić?

Masz normalną reklamację, klient ne może uruchomić urządzenia. Sprawa jest poważna nie możesz tak po prostu wysłać go na drzewo.

ps.  Winows to temat poboczny, jeśli uruchomi bios to niech sobie zainstaluje co mu sie widzi, jakiś Android lub inny OS.

oznacz moderatorów
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Wiec. Kupujący miał hasło biosu Fireport lecz wipsał cytuje: "Wpisałem z dużej litery, z małej, wszystkie duże, na przemian" I tak zablokował zaszyfrował sobie sprzet. Z tego co pisał mi to nie wie gdzie znaleść i jak zainstalować windowsa. I teraz kłuci si ę o połowe kasy czyli 20 zł

https://allegrolokalnie.pl/konto/oferty/archiwum/abec61a8-6c2f-476f-b9ca-dadbd096d46a/d9843289-526c-...

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Woltarius  U mnie niestety z tego linka  wyświetla sie strona główna Lokalnie, pewnie dlatego że ta oferta jest już w archiwum.  Ale to nie jest ważne.

Nie wiem jaki to bios, ale bios można chyba odblokować, kiedyś sam zawoziłem kostkę biosu do jednego speca i wgrywał mi bios od nowa, nie wiem jak jest teraz i co tam siedzi w tym sprzęcie.

Jest też możliwe że on nie jest taki jak nam się wydaje i tylko podpuszcza żeby dostać pieniądze i sprzęt zatrzymać.

Natomiast za 20zł to szkoda zachodu, ja bym mu oddał te 20 zł i niech spada, tylko że on może potem założyć dyskusję allegro i domagać się całego zwrotu. Pamiętaj więc, żeby w nieprzekraczalnym terminie 14 dni od zgłoszenia reklamacji zawiadomić go że odrzucasz reklamację z powodu zablokowania urządzenia poprzez nieprawidłowe uruchamianie przez użytkownika.  Jeżeli tego nie zrobisz będzie to uznane że zaakceptowałeś jego żądania, on dostanie odszkodowanie od Allegro a ciebie będzie ścigał windykator.

No i żadnych telefonów, wszystko na piśmie poprzez Czat Allegro lub na stronie dyskusji gdyby taka była.

oznacz moderatorów
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Dokładnie. oddam i niech dzieciak spada.

oznacz moderatorów
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Mam siostre w sadzie która mówi że sad nie przyją sprawy za zbyt niską szkodliwość. Chyba że sprawa cywilna ale to sie nie opłaca mu. Doddam te grosze i niech spada. Trafi kosa na kamień

oznacz moderatorów