anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Paczkomaty InPost - dlaczego są różne opłaty?

MAMY ROZWIĄZANIE!
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

Dlaczego przychodzą mi na fakturze różne ceny za Paczkomat InPost? 

Jak wysyłam towar i drukuję etykiety w InPost, to jest zero złotych, a potem mi przychodzi faktura że muszę płacić. (Pomijam sytuacje, kiedy przy drukowaniu etykiety od razu za nią płacę w InPost).

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
pecela
#19 Nestor#

@ogrodzmyslow

Bo Allegro Paczkomat Inpost i Inpost Paczkomat to dwie różne usługi.

Każda z nich na oddzielny cennik, regulamin i zasady rozliczania. 

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

zdaję sobie sprawę że co innego jak wysyłam prywatnie przez paczkomat Inpost to jest to co innego gdy wysyłam przez Allegro Paczkomat Inpost i nie o to mi chodzi.

Moje pytanie dotyczy Allegro Paczkomat Inpost.

Dlaczego przychodzą mi na fakturze różne ceny za Allegro Paczkomat InPost przy wysyłaniu takiego samego kwiatka? Czy opłata jest różna dla gabarytu A,B i C? 

Dlaczego jak drukuję etykietę w Allegro Paczkomaty Inpost to mi wyskakuje do zapłaty zero złotych, a potem mi przychodzi na fakturze, że mam zapłacić, jednym razem 3,09zł a innym razem 4,99zł za przesyłkę? 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@ogrodzmyslow Jednakową cenę mają tylko paczki wynegocjowane przez Allegro 11,49 zł, jak nadajesz sam prywatnie to masz trzy stawki 😞

Te dopłaty to są albo za podjazd kuriera o ile zamawiasz i masz na fakturze do InPost, a jak na fakturze od allegro to są to dopłaty do smarta 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

Zrzut ekranu 2025-07-12 182542.png

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

tylko że ja nie mam smarta, bo rośliny to działalność rolnicza, a więc osoba prywatna a nie firma.

11,49 zł płacę czasem od razu przy drukowaniu etykiety Allegro Paczkomaty Inpost i taki koszt przesyłki wyświetla mi się jako zapłacony wraz z kosztem zakupu kwiatka.

Nigdy nie zamawiałam podjazdu kuriera, wszystko wysyłam sama w paczkomacie.

oznacz moderatorów
serwis-texas
#21 Demiurg#

@ogrodzmyslow 

Opłaty za Smarka. To nie jest tak że klient ma za darmo. Ktoś te koszta musi pokryć.

Zapraszam do lektury

https://help.allegro.com/pl/sell/a/allegro-smart-na-allegro-pl-informacje-dla-sprzedajacych-9g0rWRXK...

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

dziękuję za linka, właśnie go przeczytałam.

Mam jeszcze pytanie, ponieważ ja nie mam smarta, to znaczy że teraz dopłacam do smarta który posiada kupujący?

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#15 Entuzjasta#

@ogrodzmyslow TAK DOKADŁNIE 🙂 możesz zrezygnować ze smarta i pobierać opłatę za przesyłki (program jest dobrowolny) 

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

a jeszcze jedno pytanie

jak wyłączyć smarta, bo jak edytowałam aukcję to nie znalazłam takiej opcji

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@ogrodzmyslow Oznaczenie Smart! w swoich ofertach stracisz, gdy nie spełnisz przynajmniej jednego z warunków Allegro Smart!

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec#

tylko że ja nie spełniam warunków smart, bo nie mam możliwości zwrotów.

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz#

@ogrodzmyslow Część Twoich aukcji ma oznaczenie Smart, wtedy jak klient zamówi coś w Smart, to mu dopłacisz do "darmowej" przesyłki. Stąd te dopłaty.

#8 Zapaleniec#

bardzo dziękuję, nawet nie zwróciłam uwagi i rzeczywiście mam oznaczenie smart

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@ogrodzmyslow 

Uzupełniająco dodam, że działalność rolnicza, to rodzaj działalności gospodarczej. 

Jak masz status rolnika, to nie jesteś prywatnym sprzedawcą, lecz przedsiębiorcą (rolnik traktowany jest jak przedsiębiorca, tylko zamiast ZUS-u, płaci KRUS).

Ogólnie powinieneś mieć nadany NIP i REGON. 

oznacz moderatorów