anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zaś wracam z tematem wysyłki

great_24
#9 Pomysłodawca

Towar zamówiony paczkomat IMPOST 10-08-25  deklaracja wysyłki 11-08-25 do północy, towar nadany do paczkomatu 11-08-25  o godzinie 16,55  ale kurier odbiera dnia następnego 8,12  przesyłka traktowana nie wysłana zgodnie z deklaracją, to duże miasta mają lepiej bo kurierzy odwiedzają paczkomaty nawet 0 20, to mam pytanie po co w deklaracja do północy jak żaden kurier nie odbierze mi towaru po godzinie  14, a paczkomat się nie liczy? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@great_24 ty masz wysłać do północy danego dnia. Godziny graniczne InPost można sprawdzić tutaj

jak nadasz do wskazanej godziny określonej po kodzie pocztowym kurier powinien odebrać tego samego dnia.

Paczkę uważa się za nadana jak kurier zeskanuje i odbierze paczkę. 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@great_24 

Allegro inaczej rozumie termin "nadanie" niż firmy kurierskie oraz ustawa.

Dla przewoźników nadanie przesyłki następuje w chwili przekazania jej przewoźnikowi. Może to nastąpić np. poprzez przekazanie przesyłki przedstawicielowi danej firmy, pozostawienie w punkcie czy też umieszczenie w automacie paczkowym. Dniem nadania jest zawsze dzień przekazania przesyłki, bez względu na to czy nastąpiło to przed czy po godzinie granicznej (jeżeli nadania nastąpiło po godzinie granicznej, to dolicza się jeden dzień do terminu doręczenia).
Żaden przewoźnik nie gwarantuje odbioru przesyłki w konkretnym terminie. Przewoźnicy deklarują lub gwarantują wyłącznie termin doręczenia w określonym terminie.

Natomiast dla Allegro nadanie przesyłki to odebranie jej z punktu lub automatu paczkowego przez pracownika firmy kurierskiej, albo przekazanie jej kurierowi (nadanie z podjazdem kuriera). Jak nadajesz w punktach lub automatach, to nie ma znaczenie kiedy fizycznie nadasz, liczy się, kiedy przesyłka wyruszy w drogę. 

A w ustawie prawo pocztowe (art. 3 pkt 😎 mamy taką definicję nadania:

nadanie — polecenie doręczenia przesyłki pocztowej lub kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym oraz przekazania druku bezadresowego zgodnie z umową o świadczenie usługi pocztowej;

oznacz moderatorów

great_24
#9 Pomysłodawca

I tu się zgadzam  bo tak to rozumiem i umieszczam 5 paczek przed godziną graniczną czyli 0 godzinie 16,55 godzina graniczna to północ  i wszystkie pięć są potraktowane że nie wysłane zgodnie z deklaracją w raporcie godzina nadania jest dzień i godzina  kiedy kurier podejmuje je z paczkomatu .

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@great_24 Przesyłka zostaje uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez kuriera, zatem konieczne jest umieszczenie przesyłki w punkcie/automacie do godziny granicznej, ustalonej dla danego rejonu przez przewoźnika. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@w_kiwi I to właśnie jest bardzo niesprawiedliwe ,bo jak już tak upieracie się przy godzinach granicznych to po wybraniu formy dostawy od razu powinna być informacje że czas na wysyłkę jest do godziny granicznej dostawcy a nie do 23,59 jak podajecie . Jeszcze bardziej uczciwym rozwiązaniem było by to aby liczyć moment złożenia paczki w paczkomacie czy punkcie a nie kiedy ktoś ją zeskanuje.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@kolekcjoner608

Bo wg Allegro to sprzedawca decyduje kiedy jego przesyłki odbierze kurier z punktu lub automatu.

Poza tym jak pisałem już wielokrotnie, przewoźnika nie interesują jakieś tam punkty za nieterminowe nadanie, bo Allegro inaczej interpretuje sobie ustawę. Oni zobowiązali się dostarczyć paczkę w określonym czasie, a nie odebrać ją w danym dniu.

oznacz moderatorów

w_kiwi

@kolekcjoner608 Nie mamy możliwości wskazywania takiej informacji. Możesz mieć podpisaną umowę z przewoźnikiem i późne odbiory lub nawet zawozić samodzielnie paczki do magazynu przewoźnika - my o tym nie wiemy. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

great_24
#9 Pomysłodawca

Dla czego moja firma ma być gorsza od firmy z dużego miasta ja do magazynu przewoźników mam 50 km, a kupujący patrzą czy wysyłka zostanie szybko wysłana dla mnie i moich pracowników to paczkomat jest odniesieniem że paczka została nadana, a tu psikus

oznacz moderatorów