anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bezpodstawna blokada konta

tomzbi_hurt
#1 Nowicjusz#

Witam, tydzień temu ruszyliśmy ze sprzedażą na Allegro. Włożyliśmy w to mnóstwo pracy, czasu oraz pieniędzy na wynajęcie biura i poszerzenie asortymentu. Szło nam tak dobrze że Allegro zablokowało nam konto:

"Zawiesiliśmy Twoje konto ze względów bezpieczeństwa. Podstawą naszych działań jest art. 2.12 Regulaminu Allegro. Musimy się upewnić, że korzysta z niego uprawniona osoba i jest ona w posiadaniu towaru oferowanego na sprzedaż"

Od razu wspomnę że firma istnieje od kilkunastu lat, w handlu tradycjnym generuje rocznie duże obroty więc to nie jakaś firma krzak.

Mamy zablokowane kilka tysięcy na koncie Allegro, usunięte ponad 200 aukcji nad którymi siedzieliśmy mnóstwo czasu, kolejne zamówione dostawy w drodze, zatrudniona nowa osoba do obsługi Allegro, i co?

I Allegro każe nam robić zdjęcie dowodu osobistego właściciela na tle towaru, kpina jakaś. Na tle jednego produktu czy może magazynu 500m2?

Proszę o radę i odpowiedź ile ta blokada będzie trwała bo każdy dzień to poważna strata która pewnie w żaden sposób nie zostanie zrekompensowana.

Pozdrawiam Piotrek 

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@tomzbi_hurt  blokadę nałożył bot, teraz musisz wyjaśnić spraw z pracownikami Allegro, odpowiedz jak najszybciej na wiadomość którą otrzymałeś

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#1 Nowicjusz#

Oczywiście złożyłem już wszystkie wyjaśnienia przez link który był podany w mailu ale przecież oni żądają tego samego czyli np zdjęć dowodu osobistego właściciela firmy jak przy zakładaniu konta którego weryfikacja trwała prawie tydzień czasu. 

Do tego podważają fakt posiadania towaru, jakim prawem się pytam?

Prowadzimy sprzedaż detaliczną i hurtową, mamy podpisane umowy dystrybucyjne z producentami z naszej branży a Allegro podważa posiadanie przez nas wystawianego towaru.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tych działań nikt nie jest wstanie wyjaśnić, (co autor ma na myśli) jakby były problemy z dostawami towarów to można byłoby to zrozumieć.

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#1 Nowicjusz#

Ruszyliśmy raptem tydzień temu, wszystkie zamówienia do tej pory dotarły do adresatów, rozliczenia z Allegro są wyzerowane, jeszcze dzisiaj mieliśmy jechać szykować paczki bo wpadło nam bardzo dużo zamówień i pewnie jeszcze kilkanaście by doszło a tu nagle mail z blokadą 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@tomzbi_hurt  jeśli zamówienia wpadły i są opłacone, to musicie je wysłać, bo zaraz posypią się dyskusje i już w ogóle nie odblokujecie konta

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#1 Nowicjusz#

To wiem, wyślemy wszystko tak jak do tej pory.

Jestem ciekaw czy ktoś z Allegro w ogóle wyjaśni mi powód takiego postępowania bo jak czytam forum to takich sytuacji jest mnóstwo i zrażają tym strasznie sprzedających 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@tomzbi_hurt  najbardziej prawdopodobnym powodem był towar jaki sprzedajesz

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#1 Nowicjusz#

To samo co setki innych użytkowników - chemia gospodarcza, kosmetyki, wkłady do zniczy.

Może komuś się nie podobało że mam tak dobre ceny? No cóż, życie 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Jeśli produkty markowe to tak to niestety jest

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#1 Nowicjusz#

Ale nie rozumiem, jak to jest.

Skoro kupuję towar legalnie, mam na wszystko faktury a blokują mnie tylko dlatego że mam lepsze ceny bo mam dojścia i wypracowane długoletnie relacje, może stanowię konkurencję np dla oficjalnego sklepu Allegro???

No tak ta zabawa wygląda żeby kupić lepiej i sprzedać taniej od innych, to co robi Allegro nosi znamiona pozycji monopolistycznej i łamania zasad uczciwej konkurencji 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Tak

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@tomzbi_hurt Tego nikt tu nie rozumienie, nigdy nie zostały ujawnione powody takiego działania.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@tomzbi_hurt Niestety moderacja nie pomoże w w wyjaśnieniu tego, tylko dział bezpieki, musisz tam prowadzić wymianę maili.

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@tomzbi_hurt Już było wiele tutaj tak zablokowanych firm. Jedyne co pomogło to odpowiednie pismo z kancelarii prawnej wraz z żądaniem odszkodowania za bezprawną blokadę i ograniczanie działalności gospodarczej, inne działania nie przyniosły żadnych rezultatów. 

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@tomzbi_hurt Kolejny dowód na to, że Allegro rządzą boty a nie homo sapiens. Takie działania mogłyby być usprawiedliwione wobec firmy założonej miesiąc temu, a nie istniejącej od lat. Zresztą, abstrahując od zasadności tego postępowania, żądanie takiego zdjęcia od właściciela poważnej firmy z udokumentowaną historią, jest po prostu uwłaczające. 

A tak przy okazji - co Was w ogóle skłoniło do pchania się w ten grajdoł? Stąd obecnie więcej ludzi ucieka niż zaczyna działalność 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

A swoją drogą to chyba przesada aby wynajmować biuro , zatrudniać dodatkowego pracownika  żeby...wystawić 200 aukcji na allegro ) Wystawienie samych aukcji nic nie kosztuje a można się zorientować jak i czy   to działa. Drugi błąd to przekonanie że sklep na allegro (czy na innych platformach) to taki sam sklep jak stacjonarny czy samodzielny sklep online. Różnica jest taka że wynajmując pomieszczenie    czy miejsce na serwerze  masz umowe która ci gwarantuje że nikt z dnia na dzień cie z niego nie wygoni  . Na allegro nigdy nie masz takiej gwarancji bo de facto płacisz za pewną usługe której wykonanie  zależy od xxx punktów regulaminu. A w jakimś punkcie regulaminu może być napisane że mogą zablokować.  Ale jak zwykle nikt nie zapoznaje się z regulaminem bo kto by tam przeczytał tyle stron .

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@bombardier10 @tomzbi_hurt Stąd właśnie było moje pytanie, co ich skłoniło do wejścia ze sprzedażą akurat na Allegro. Jeśli faktycznie jest to firma z historią i doświadczeniem w swojej branży oraz zapewne dysponująca pewnym zasobem stałych klientów, dużo lepszym rozwiązaniem byłby własny sklep on-line. 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

eszpe03
#2 Obserwator#

Czy asortyment był podobny do towarów dostępnych w OSA? Jeśli tak, to masz odpowiedź.

oznacz moderatorów