anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bezpodstawna blokada konta

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Witam, tydzień temu ruszyliśmy ze sprzedażą na Allegro. Włożyliśmy w to mnóstwo pracy, czasu oraz pieniędzy na wynajęcie biura i poszerzenie asortymentu. Szło nam tak dobrze że Allegro zablokowało nam konto:

"Zawiesiliśmy Twoje konto ze względów bezpieczeństwa. Podstawą naszych działań jest art. 2.12 Regulaminu Allegro. Musimy się upewnić, że korzysta z niego uprawniona osoba i jest ona w posiadaniu towaru oferowanego na sprzedaż"

Od razu wspomnę że firma istnieje od kilkunastu lat, w handlu tradycjnym generuje rocznie duże obroty więc to nie jakaś firma krzak.

Mamy zablokowane kilka tysięcy na koncie Allegro, usunięte ponad 200 aukcji nad którymi siedzieliśmy mnóstwo czasu, kolejne zamówione dostawy w drodze, zatrudniona nowa osoba do obsługi Allegro, i co?

I Allegro każe nam robić zdjęcie dowodu osobistego właściciela na tle towaru, kpina jakaś. Na tle jednego produktu czy może magazynu 500m2?

Proszę o radę i odpowiedź ile ta blokada będzie trwała bo każdy dzień to poważna strata która pewnie w żaden sposób nie zostanie zrekompensowana.

Pozdrawiam Piotrek 

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@tomzbi_hurt Z tym zasięgiem to zapewne prawda, ale proste zasady działania to się tu skończyły ok. 2010 roku - a teraz obsługa Allegro to jakiś koszmar. A trzy największe badziewia to ich trzy sztandarowe projekty: Smart, Allegro One i katalog produktów. Wiem o czym piszę, bo sprzedaję tu ponad 20 lat 😎

oznacz moderatorów

eszpe03
#8 Zapaleniec#

Czy asortyment był podobny do towarów dostępnych w OSA? Jeśli tak, to masz odpowiedź.

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Tak był jak setki innych użytkowników bo tak naprawdę czego teraz nie dotkniesz to OSA tym handluje. Ale takie działanie nosi chyba znamiona podejścia monopolistycznego i łamie zasady zdrowej konkurencji

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Allegro broni się przed oszustami, nie wiem na ile jest to skuteczne - ale jest

@tomzbi_hurt to jest typowe w tym serwisie, serwis stara się w ten sposób weryfikować nowych sprzedawców, pokażecie zdjęcia i faktury - będziecie dalej handlować

Działanie serwisu należy traktować jako "pewien wysoki próg wejścia"

Jedynym do czego można się przyczepić - jest brak opisania takiego mechanizmu w regulaminie serwisu lub na stronach informacyjnych dla początkujących.

przygotowaliście się do handlu tutaj - pokażcie to serwisowi i tyle

allegro dużo traciło na oszustach i fikcyjnych sprzedawcach

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Ale oni zdążyli już sprzedać x rzeczy

i otrzymać za to pozytywne oceny

co innego jak tak przy pierwszej ofercie ale tu?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Monika__L amber gold też na początku wydawało się okej

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Ponad 120 zrealizowanych zamówień w tydzień, zostało nam jeszcze kilka paczek na jutro bo już dzisiaj nie daliśmy rady. 95% paczek wysyłanych na czas, uczyliśmy się wszystkiego sami na własnych błędach, tydzień czasu wyrwany z życiorysu żeby to jak najlepiej ogarnąć, żeby pościągać towar i go powystawiać, małymi kroczkami byłoby tego więcej. 

Jutro wjeżdża mi 6 palet towaru, nie wiadomo teraz po co

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Przeszliśmy weryfikację podczas zakładania konta biznes, poszły wszystkie zdjęcia, dokumenty, sprawdzenie konta bankowego, itp i co? I teraz znowu żądają weryfikacji właściciela firmy blokując nam konto nie wiadomo na jak długo i usuwając wszystkie aukcje.

A co do wglądu w faktury to chyba Allegro nie jest organem uprawnionym do tego typu rzeczy, o takie coś to może wystąpić policja celno-skarbowa czy urząd skarbowy a nie Allegro, no bo jakim prawem ja mam im pokazywać skąd i za ile co kupiłem szczególnie że jakby nie było są moją konkurencją 

oznacz moderatorów

eszpe03
#8 Zapaleniec#

Nie gadaj, że serio w to wierzysz. Chińczyka tak nie skontrolują. Jest mnóstwo kont, które przez jakość sprzedaży już nie powinny istnieć.

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

@tomzbi_hurt Cześć, z tego co widzę, skontaktowałeś się już z odpowiednim działem w tej sprawie i muszę poprosić Cię o cierpliwość, niestety nie jestem w stanie przyspieszyć tego procesu.

W tym wątku pojawiło się dość sporo nieprawdziwych informacji, nie mają znaczenia Twoje ceny, ani też konkurencyjność względem Oficjalnego Sklepu Allegro.

Nie jest też wymagane wysłanie pisma z kancelarii.

Jedyne co jest niezbędne, to przesłanie dokumentów, o które zostałeś poproszony.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@matt_rose Oczywiście, że pismo z kancelarii prawnej załatwia sprawę, bo były już tutaj takie wątki. Firmy przesyłały dokumenty, o które zostali poproszeni, sytuacja ciągnęła się miesiącami. Wynik końcowy taki sam -  zbyt duże ryzyko i blokada zostanie utrzymana. Dopiero pismo z kancelarii magicznie odblokowało sprzedaż.

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Panie Mateuszu, co to znaczy cierpliwość? Każdy dzień blokady przynosi nam rażącą stratę finansową, kto pokryje te koszty?

Bez podania przyczyny blokujecie sobie konta według jakiś tam algorytmów, co było powodem nałożenia blokady na nasze konto? Żaden punkt regulaminu nie został naruszony, obsługa kontrahentów na najwyższym poziomie, więc co tak zabolało? Zbyt duża sprzedaż, za niskie ceny, czy co? 

Z tego co czytam to większość podobnych spraw jest rozwiązywana przy pomocy prawników, w ten sposób chcecie budować biznesowe relacje???

Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

nie wysyłaj im żadnych FV, chcą zobaczyć skąd bierzesz towar 🙂 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@sklep_solpio  napisał(a):

nie wysyłaj im żadnych FV, chcą zobaczyć skąd bierzesz towar 🙂 

@matt_rose Żądanie faktur zakupowych jest szpiegostwem gospodarczym, tutaj dodatkowo wykorzystywanie swojej dominującej pozycji na rynku (bezpodstawna blokada sprzedaży).

Jeśli chcesz mnie przekonać że jest inaczej, to poproszę o konkretne przepisy prawne, które dają takie uprawnienia firmie Allegro. Po prostu chciałbym poznać umocowanie prawne. Nie pytam o regulaminy, tylko ustawy, dyrektywy itp.

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Screenshot_2025-02-05-13-39-25-846_com.google.android.gm~2.jpg

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Zdążyliśmy wystawić ok 260 aukcji a towaru mamy w dwóch magazynach o powierzchni ok 500 m2. To co mam zrobić, 260 zdjęć każdego produktu z osobna czy przynieść po sztuce do biura i walnąć jedno wszystkiego na regale?

No i żądanie przedstawienia faktur zakupowych. Jakim prawem się pytam

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Każdy indeks osobno to 260 zdjęć 

ale oni chcą zdjecia całości a nie zdjęć calosci

wiec zrób tak żeby jak najwięcej weszło na 1 zdjęcie- cały magazyn albo ściana?

oznacz moderatorów

tomzbi_hurt
#7 Wielbiciel#

Zarówno nasza księgowa jak i radca prawny byli w szoku jak zobaczyli treść tego maila. Będzie odpowiednie pismo z kancelarii 

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@tomzbi_hurt Te wymagania to jakiś absurd - i dla mnie byłyby po prostu obraźliwe i uwłaczające. Jak bardzo jeszcze trzeba pomiatać sprzedawcami, by ci się wreszcie obudzili? 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@tomzbi_hurt serio ? skany dowodu zakazane, faktury tajemnica handlowa 🙂 przypomnij im regulamin 

7.1.

Spółka nie jest stroną umów sprzedaży Towarów zawieranych pomiędzy Użytkownikami i nie gwarantuje, że Sprzedający oraz Kupujący są uprawnieni do zawarcia i wykonania umowy. Zawarcie umowy przez Użytkowników, których siedziba lub miejsce zwykłego pobytu znajdują się w różnych krajach, może spowodować, iż do Transakcji zastosowanie znajdą właściwe przepisy prawa obcego.

8.1.

Spółka nie ponosi odpowiedzialności za zachowania Użytkowników w ramach Allegro ani za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie przez nich umów zawartych w ramach Transakcji, jak również za następstwa działań podjętych przez Użytkowników oraz osoby trzecie, a stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu, jeżeli pomimo dołożenia należytej staranności nie wiedziała lub nie mogła dowiedzieć się o bezprawności działań Użytkownika lub osoby trzeciej i z tego powodu nie podjęła niezwłocznych działań w celu usunięcia naruszeń, ich skutków lub uniemożliwienia dostępu do informacji. Spółka nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność Towarów sprzedawanych w ramach Oferty, zdolność Sprzedających do sprzedaży, wypłacalność Kupujących oraz prawdziwość i rzetelność informacji oraz innych treści podawanych/przekazywanych przez Użytkowników w ramach Allegro (w szczególności reklamy, opinie o Produktach i Towarach, korespondencje w ramach Dyskusji).

________
Κώστας
oznacz moderatorów