anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

bezpodstawne zawieszenie konta rzekomo z powodu konieczności przeprowadzenia dodatkowej weryfikacji!

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

Witam

Klient kupił ode mnie, wczoraj o 21.00 konsolę za 1699 i 7 minut po zakupie allegro zablokowało moje konto jak gdybym był jakimś oszustem!!! Otrzymalem taką informację na maila:

Witaj wojciechpikulski (Wojciech Pikulski)! Zawiesiliśmy Twoje konto, automatycznie usunęliśmy wszystkie wystawione przedmioty oraz anulowaliśmy oferty kupna złożone w licytacjach.  Powodem naszego działania jest konieczność przeprowadzenia dodatkowej weryfikacji. W trosce o bezpieczeństwo transakcji i Twojego konta prosimy Cię o przesłanie zdjęcia towaru wystawionego na sprzedaż wraz z umieszczonym obok niego Twoim dokumentem tożsamości. W osobnych plikach prosimy o przesłanie kolorowych zdjęć (nie skanów) obu stron Twojego dokumentu tożsamości oraz faktur zakupu towaru.  Na fotografiach powinny być widoczne: imię, nazwisko, data urodzenia i ważności dokumentu oraz narożniki dokumentu. Pozostałe dane możesz zakryć np. paskiem papieru. Zdjęcia nie mogą być jednak w żaden sposób modyfikowane. Powinny być zrobione w dużej rozdzielczości. Przesłanie plików zgodnie z instrukcją przyspieszy procedurę weryfikacji.  Prośba o przesłanie wspomnianych zdjęć ma oparcie w art. 2.13 Regulaminu Allegro. Po przeprowadzeniu weryfikacji zdjęcia nie będą przez nas przetwarzane i zostaną usunięte z systemu. Skorzystaj z formularza kontaktowego  Uwaga: prosimy, nie korzystaj z opcji "Odpowiedz".   -- Pozdrawiamy, Dział Bezpieczeństwa Zespół Allegro

Mało tego,dziś rano kilka minut przed 8.00 allegro poinformowało mnie że anulowali wypłatę środków za poprzednia sprzedaż, gdzie klient odebrał już przesyłkę (wczoraj o 11.37) bezpośrednio z rąk kuriera!!! To są moje pieniądze a allegro **piiip** bo w tej chwili bezprawnie obracają moimi pieniędzmi!!! Jeżeli chcieli zweryfikować czy posiadam towar i dokumety zakupu, wystarczyło zadzwonić, napisać maila z prośbą o te zdjęcia ale nie odrazu blokować konto! Kontaktu bezpośredniego z ich **piiip** też nie ma więc cały proces odblokowania się przedłuża z automatu. Wysłałem im wszystko czego żądali już parę minut po północy a tu rano niespodzianka w postaci anulowania wypłaty. Chore... ciekawe jak długo będę czekać na rozwiązanie problemu i co zrobić w sprawie klienta który kupił konsolę i wpłacił kasę. Towar mam ale nie wyślę do momentu odblokowania ponieważ nie mogę wypłacić pieniędzy...

oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

Zapomniałem dodać że konto na **piiip** posiadam od ponad 8 lat, nawet ostatnio aktywowałem sobie allegro Pay a żeby to zrobić musiałem podać PESEL i zostać sprawdzony pod kątem zdolności kredytowej. Karty kredytowe itd. od lat mam powiązane z kontem więc wiadomo że nie jest to konto na słupa. Miałem też zweryfikowane wypłaty na Allegro finanse, musiałem wysłać przelew na 1zł żeby potwierdzić. Mają moje dane więc gdybym był nieuczciwy to przecież są służby, policja itd.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@wojciechpikulski I to jest dziwne. Zrozumiałbym gdyby konto miało 8 tygodni czy nawet 8 miesięcy i byłaby to pierwsza sprzedaż (zwłaszcza na taką kwotę). Ale ponad 8 lat, wszelkie możliwe weryfikacje i takie cyrki?
A co w przypadku używanej konsoli na którą nie miałoby się (już) faktury?🤔

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

Tak naprawdę masz tylko dwa wyjścia. Albo zrobisz to, o co Cię proszą i być może Ci odblokują, albo nie zrobisz i konto będzie wisieć. Takie historie, jak Twoja przewijają się tu dość często. I nic na to nie poradzisz, to ich podwórko i ich zasady.

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

Przecież pisałem że już kilka minut po północy zrobiłem to o co prosili. Ale jak tak można??!! Przecież oni niszczą reputację sprzedającego.

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

Owszem, ale jak na razie nie ma ma to rady. Pewnie można by udać się z tym do sądu, ale moim zdaniem sens żaden, jako że mają to zapisane w regulaminie, którego zasady akceptujesz, logując się. Są kryci. A Ty się martw.. 😕

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

Bardzo możliwe że tak właśnie zrobię to znaczy pójdę do sądu w sprawie bezprawnego przywłaszczenia i rozporządzania mieniem przez Allegro. Chodzi o anulowanie wypłaty środków za poprzednią sprzedaż która została zakończona a towar został odebrany przez klienta. To jest złamanie obowiązującego prawa w RP. Poprostu **piiip**i i złodzieje.

oznacz moderatorów

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

I żaden wewnętrzny regulamin nie ma wyższości nad obowiązującym prawem!!!

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@VrykoZ regulaminami jest tak jak z gwarancjami muszą być w granicy prawa i zgodne z obowiązującymi przepisami i np UOKiK ma specjalny formularz zgłoszeniowy na zapisy niezgodne z prawem 😉

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

@ZibiK30 Przecież nawet w tej chwili prezes UOKiK-u prowadzi sprawy przeciwko Allegro. Tyle że to niczego tak naprawdę nie zmienia. Dostaną nakaz - zmienią w taki sposób, by było ok - przynajmniej na pozór. A zanim rozpatrzą kolejne skargi, znów minie kilka lat.  Allegro, z ich armią dobrze opłacanych prawników i zapleczem finansowym, jest zasadniczo nie do ruszenia przez pojedynczych ludzi. Widdzisz, siiedzę na forach pomocowych Allegro prawie 20 lat. I  pamiętam tylko jedną wygraną w sprawie "użytkownik vs Allegro", zresztą totalnie nieistotną.  Może Ty masz jakies świeższe informacje..?

ZibiK30
#18 Luminarz#

@VrykoMasz racje co do problemu kwestii pojedynczych ludzi. W takich czy podobnych sprawach często brakuje człowieka "Alfa" który zrzeszy ludzi w konkretnej sprawie i doprowadzi do pozwu grupowego. Więcej możliwości i media zaraz chętnie się podłączają do sprawy a wiadomo, że media to 4 władza i żadna wyżej ich nie zlekceważy 😉

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

@ZibiK30 Pozwy zbiorowe się nie sprawdzają. Serio. Za dużo zmiennych, wystarczy że jedna osoba się wycofa i wszystko robisz od nowa. Lepsze by było jakieś zarejestrowane stowarzyszenie, coś na kształt związków zawodowych.

xyz96
#21 Demiurg#

@wojciechpikulski Na Allegro ciągle dochodzi do wielu oszustw, przez co serwis wypłaca ogromne sumy z Programu Ochrony Kupujących. Chcąc ograniczyć straty własne, zapobiegawczo blokują podejrzane aukcje i zatrzymują pieniądze sprzedawcom do czasu, aż okaże się, że kupujący nie zgłaszają problemów transakcyjnych.

oznacz moderatorów

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

Jasne, rozumiem ale właśnie dlatego pisałem że allegro powinno do mnie wysłać zapytanie/prośbę o zdjęcia przed zawieszeniem konta i wyglądałoby to całkiem inaczej a nie potraktować jak oszusta! Działanie w taki sposób jak to robi allegro w tej chwili to nic innego jak szykanowanie. To tak jakby ktoś bezpodstawnie powiedział że dopuściłeś się przestępstwa i ciebie skazał ale dał chwilę na to abyś sam spróbował się oczyścić przy czym najpierw dostajesz karę a później może od niej odstąpią!

oznacz moderatorów

wojciechpikulski
#9 Pomysłodawca#

Poza tym, skąd wiesz że ponoszą takie ogromne straty? Z tego co ja wiem to allegro rok w rok przynosi zysk... A tak na marginesie, opłata od sprzedaży to też rozbój w biały dzień. Od kwoty 1699 naliczyli 83.25!!!

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@wojciechpikulski Wie, bo co chwilę doradza komuś zakładać dyskusję i składać wniosek do POK😁

To że mają przychód nie znaczy, że nie mają długów. Niedawnym wejściem na giełdę chcieli m.in. pozyskać ponad 1 mld zł na spłatę zadłużenia.

PS Konsolę trzeba było wystawić na allegro, a nie na allegro lokalnie - zapłaciłbyś 4% prowizji (ok. 68 zł), a nie 4,9%.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@xyz96 niech allegro sobie wstrzymuje i blokuje konta użytkowników do weryfikacji

ale oni usuwają bezpowrotnie oferty

co Sprzedawcę obchodzi, że allegro nie radzi sobie z wymyślonymi przez siebie sloganami

typu allegro gwarantuje bezpieczne zakupy?

przywrócenie konta po weryfikacji nie oznacza przywrócenia ofert

i to jest chore

gdyby mi allegro zablokowało by w ten sposób konto - to przywrócenie ofert trwało by 2-3 miesiące i kilka setek a nawet tysięcy godzin pracy - kto za to zapłaci?

ponadto procedura weryfikacji niczym nie różni się od blokady oszustów

a to już wybiega znacząco poza ich regulamin

dlaczego takie konta ma status konto zawieszone a nie konto poddane weryfikacji

oznacz moderatorów

piserwis
#8 Zapaleniec#

Witam, czy allegro się z panem kontaktuje, jestem w takiej samej sytuacji i nie wiem co mam robić?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@piserwis 20 minut temu dostałeś od nas wiadomość mailową z dokładnym wyjaśnieniem blokady oraz instrukcją co powinieneś zrobić, abyś ponownie mógł korzystać ze swojego konta. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

piserwis
#8 Zapaleniec#

Celowo blokujecie ludziom konta, zrobiliście to poniewaz zrobiłam wypłate z allegro zeby oplacic fakture za towar, a wy od razu blokada pienedzy, to nie jest zgone z prawem

oznacz moderatorów