anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak wpłaty od kupującego za zamówione przedmioty.

Scotfield
#1 Nowicjusz

Witam, 14 sierpnia kupujący kupił przez Kup Teraz na moich aukcjach trzy przedmioty. Jako metodę płatności wybrał opcję ''płacę przelewem tradycyjnym''. Jednak do dnia dzisiejszego nie otrzymałem wpłaty. W międzyczasie napisałem wiadomość email do kupującego z zapytaniem. Jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Próbowałem też zadzwonić, ale nikt nie odbiera telefonu. Moje pytanie brzmi. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji? Czy powinienem anulować transakcje i wystąpić o zwrot naliczonej prowizji do Allegro? Ile czasu kupujący ma na wpłatę przy opcji ''płacę przelewem tradycyjnym''? 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Scotfield Czas na wpłatę już minął i po tym co piszesz to raczej klient nie ma zamiaru płacić . Pisz o zwrot prowizji i wystaw ponownie.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Scotfield przelew tradycyjny jest rozliczany do 5 dni roboczych. Z  tego co piszesz wynika, że kupujący błędnie zlecił wpłatę i nie zostanie ona poprawnie rozliczona. Jeżeli kupujący nie odpowiada na Twoje wiadomości i próby kontaktu zgłoś wniosek o zwrot prowizji. W przypadku płatności przelewem tradycyjnym transakcja jest automatycznie anulowana po 14 dniach bez wpłaty. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Scotfield sprawa prosta. Allegro w regulaminie dodało warunkowość do umowy kupna sprzedaży czyli oplacenie w terminie do 7 dni jeśli wplata lub potwierdzenie wpłaty nie zostanie przelana na konto lub ci pokazane to transakcji nie ma wystawiasz ponownie. Termin 7 dni jest domniemany i możesz go zmodyfikować umieszczjąc w treści oferty adnotację np że na wplate czekasz 3dni i wystawiasz ponownie. Umowy w kpc można bowiem w granicach prawa modyfikować dowolnie a kliknięcie kup teraz oznacza przez kupującego akceptację tych warunków.

oznacz moderatorów