anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chcę zarejestrować działalność gospodarczą aby sprawdzić ceny hurtowe. Czy to jest możliwe?

Client:102083047
#7 Wielbiciel#

Szukam towarów których będę sprzedawał na Allegro, ale każda strona z hurtowniami wymaga numeru NIP. W związku z tym mam pytanie: Czy mogę założyć działalność gospodarczą i nie płacić zus. Nic nie robić ,tylko żeby mieć ją zresetowałem i rejestrować się dalej dzięki temu numerowi NIP na stronach z hurtowniami, a następnie, gdy wybiorę produkt, zarejestruję się w rejestrze CEIDG.

Albo przy założeniu firmy będę musiał płacić podatki ZUS od razu bez, względu na to, czy wprowadzę jakąś działalność czy nie?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Niewiarygodne 😉

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Aby uzyskać NIP nie musisz rejestrować działalności (wystarczy złożyć formularz NIP-7 w swoim US), a co do hurtowni, to znajdziesz takie, które nie wymagają NIP-u.

oznacz moderatorów

Client:109808341
#12 Orędownik#

@pecelamyslisz, ze to wystarczy? 😮

LOL 😄

Hurtownie weryfikują dane podawane podczas rejestracji.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Są hurtownie, które współpracują z osobami prowadzącymi działalność nieewidencjonowaną i nie wymagają nawet posiadania nr NIP. Tak forma działalności ma swoje wady i zalety, najważniejszą z nich jest limit przychodu należnego w wysokości 50% pensji minimalnej (czyli obecnie 1745 zł). Musisz pamiętać, że przychód należny, to nie to samo co przychód.
Do tego  w przypadku niektórych branż będziesz musiał zostać VAT-owcem (nie trzeba mieć firmy, aby być płatnikiem VAT), a są też takie branże, gdzie wymagana jest kasa fiskalna (nawet jak nie masz firmy). Będziesz też musiał przyjmować zwroty i rozpatrywać reklamację (będziesz traktowany jak przedsiębiorca w obrocie handlowym). Musisz też prowadzić uproszczony rejestr sprzedaży oraz możesz wystawiać Faktury (ale nie Faktury VAT, o ile nie jesteś płatnikiem VAT).
 Wadą jest np. brak możliwości założenia konta firma na Allegro, co wiąże się z brakiem możliwości korzystania z takich systemów jak np. Baselinkier czy Apilo (konto u nich założysz bez problemu, powiążesz konto Allegro, tylko nie wystawisz nowych aukcji i ich nie edytujesz, masz tryb tylko odczyt). Nie możesz też handlować towarem wymagającym zezwoleń, koncesji lub pozwoleń, tyczy się to także usług.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

Urzekła nas tfoja historia 😄

1. Możesz załozyć dzialalnosc i nie placic ZUS - licz sie z windykacja i komornikiem.

2. Jesli nie bedziesz mial dochodu/przychodu to od czego chcesz placic podaztki?

😮

Dobrze, ze pytasz ale lepiej nie dotykaj tej formy zarobku bo zaliczysz padake 😞

oznacz moderatorów

akcesoria-net-pl
#15 Entuzjasta#

Wiarygodne😂

Możesz zarejestrować działalność a następnie ją zawiesić, np. z datą zarejestrowania.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

Mnie przy zawieszonej dzialalnosci Selgros nie chcial wpuscic na hale. Nic sie nie wychylalem. Po prostu wyskoczylo na bramce, ze problem z kartą. W bok sprawdzili dokladnie: zawieszona - sorry brak mozliwosci wejscia.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

W selgrosie możesz wyrobić sobie kartę prywatą w apce na smartfonie, nie trzeba do tego firmy 

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

Ze 4 lata temu nie bylo takiej mozliwosci. Niezly numer 😄

oznacz moderatorów

Client:96810784
#13 Ambasador#

ZUS nie interesuje co Ty robisz ze swoją działalnością i czy cokolwiek z nią robisz i czy zarabiasz. Jeśli ponosisz straty to też ich nie interesuje- składki mają się zgadzać.

oznacz moderatorów