Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak na paragonach i fakturach umieszczacie koszt wysyłki:
1. Jako osobną pozycję na paragonie/fakturze
2. Czy może lepiej dodać kwotę wysyłki do ceny towaru.
Co jest lepsze przy zwrocie towaru, kiedy musimy anulować paragon/fakturę?
1. Na paragonie koszt wysyłki mam jako osobną pozycję.
2. Wysyłka jako usługa ma 23% VAT, a towary różną stawkę. Nie wiem czy tak można - i by się opłaciło bo sprzedaję produkty z 5% stawką VAT :))
3. Przy zwrocie towaru wydruk odnośnie zwrotu wpłaty + paragon (jeśli klient odesłał) i księgowa robi swoje. Do FV korekta.
Przynajmniej u mnie tak to niej więcej wygląda. Jeśli Pan nie ma jeszcze księgowej to polecam. Samemu bawić się z tym wszystkim to katorga :))).
Pozdrawiam,
Krzysztof
@musashi2007
Ad.2
Na paragonie dla klienta nabijasz przesyłkę kurierską z takim VAT-em jaki ma towar. Nie ma znaczenia czy i jaki VAT Ty płacisz przewoźnikowi za paczkę.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ujecie-kosztow-transportu-i-wysylki-na-fakturze-sprzedazy
Właśnie bardzo poprawiłeś mi humor tego dnia 🙂 🙂 :). Dziękuję za informację.
@CHECINIAKI Właściwe jest umieszczenie jako osobna pozycja , ale nie nam tu się w tej sprawie wypowiadać . Zwróć się do Naczelinka swojego US . o interpretację , oczywiście jeśli masz wyraźną potrzebę .
... koszt transportu musi zostać wliczony w podstawę opodatkowania towaru i być traktowany jako jedna całość. Oznacza to, że koszty transportu należy opodatkować taką samą stawką VAT co sprzedawany towar.