anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co jest lepsze przy anulowaniu paragonu, np. zwrocie towaru - konto firmowe

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Jak na paragonach i fakturach umieszczacie koszt wysyłki:

1. Jako osobną pozycję na paragonie/fakturze

2. Czy może lepiej dodać kwotę wysyłki do ceny towaru.

Co jest lepsze przy zwrocie towaru, kiedy musimy anulować paragon/fakturę?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

musashi2007
#13 Ambasador#

1. Na paragonie koszt wysyłki mam jako osobną pozycję.
2. Wysyłka jako usługa ma 23% VAT, a towary różną stawkę. Nie wiem czy tak można - i by się opłaciło bo sprzedaję produkty z 5% stawką VAT :))
3. Przy zwrocie towaru wydruk odnośnie zwrotu wpłaty + paragon (jeśli klient odesłał) i księgowa robi swoje. Do FV korekta.

Przynajmniej u mnie tak to niej więcej wygląda. Jeśli Pan nie ma jeszcze księgowej to polecam. Samemu bawić się z tym wszystkim to katorga :))).

Pozdrawiam,
Krzysztof

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@musashi2007 
Ad.2
Na paragonie dla klienta nabijasz przesyłkę kurierską z takim VAT-em jaki ma towar. Nie ma znaczenia czy i jaki VAT Ty płacisz przewoźnikowi za paczkę.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ujecie-kosztow-transportu-i-wysylki-na-fakturze-sprzedazy

oznacz moderatorów

musashi2007
#13 Ambasador#

Właśnie bardzo poprawiłeś mi humor tego dnia 🙂 🙂 :). Dziękuję za informację.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@CHECINIAKI Właściwe jest umieszczenie jako osobna pozycja , ale nie nam tu się w tej sprawie wypowiadać . Zwróć się do Naczelinka swojego US . o interpretację  , oczywiście jeśli masz wyraźną potrzebę .

oznacz moderatorów

annas14-firma
#16 Inspirator#

Polecam:

... koszt transportu musi zostać wliczony w podstawę opodatkowania towaru i być traktowany jako jedna całość. Oznacza to, że koszty transportu należy opodatkować taką samą stawką VAT co sprzedawany towar.

oznacz moderatorów