anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co mam zrobić kiedy kupujący podał zły adres wysyłki?

MAMY ROZWIĄZANIE!
PicassoShop
#8 Zapaleniec

Co mam zrobić kiedy kupujący podał zły adres wysyłki i nie mogę się z nim skontaktować telefonicznie

oznacz moderatorów
38 ODPOWIEDZI 38
w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@ogrodzmyslow W formularzu generowania etykiet powinieneś mieć możliwość edycji kodu pocztowego. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

dziękuję za odpowiedź, tylko jeszcze proszę powiedzieć gdzie jest ten formularz generowania etykiet? Na Allegro, czy na Inpost?

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

jeśli na Allegro, to gdzie konkretnie, bo nie mogę znaleźć 

oznacz moderatorów
_HolaOla_

@ogrodzmyslow sprzedaż odbyła się na Allegro czy Allegro Lokalnie? Podaj mi proszę numer zamówienia lub oferty, której dotyczy ta paczka. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

sprzedałam na Allegro nr: 18044836894 

oznacz moderatorów
MiMary

@ogrodzmyslow, na gotowej etykiecie już nie zmienisz adresu doręczenia.
W tej sytuacji konieczne będzie wygenerowanie nowej etykiety. Jeśli przesyłkę nadajesz na stronie Managera Przesyłek InPost, to właśnie tam możesz edytować adres odbiorcy przed opłaceniem i wygenerowaniem etykiety. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

Allegro samo mi wygenerowało etykietę podczas przenoszenia na menagera przesyłek InPost i w adresie nie mam możliwości zmienić kodu pocztowego. Mogę zmienić tylko gabaryt. Zrzut ekranu 2025-11-16 150001.png

oznacz moderatorów
MiMary

@ogrodzmyslow, przykro mi, jednak przy dostawach Allegro miniKurier24 InPost oraz Allegro Kurier24 InPost nie ma możliwości edycji adresu dostawy. 

W tej sytuacji możesz poprosić klientkę o anulację tego zakupu i ponowne zamówienie z prawidłowym adresem dostawy albo nadać przesyłkę na własny koszt, za pomocą opcji [Wyślij przesyłki] w Managerze InPost. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

Zrzut ekranu 2025-11-22 134946.png

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Klientka nie ma możliwości anulowania zakupu. wyświetla jej sie wiadomość, ze nie może zwrócić tylko może złożyć reklamację. Czy kliknąć reklamację, i np. pisać, ze towar uszkodzony lub brak czegoś w przesyłce? Oczywiście przesyłka nie została jeszcze wysłana, dopóki nie jest zmieniony niepoprawny kod pocztowy odbiorcy na kodzie kreskowym i QR

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ogrodzmyslow 

W mojej ocenie powinieneś jako sprzedający orientować się, że taką drogą z reklamacją nie jest odpowiednia.

Klienta może wypełnić formularz zwrotu i z Tobą porozumieć się jeśli chodzi o ewentualne rozwiązania. Marysia również zaproponowała takie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

przeczytaj mój poprzedni wpis i załączony print scream - KLIENT NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU, bo to roślina. 

Wiem że reklamacja to jest złe rozwiązanie i napisałam do klienta żeby się wstrzymał, bo może tu ktoś będzie wiedział co zrobić

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ogrodzmyslow odstąpienie od zakupu nie musi być po przez system allegro. Wystarczy zwykła wiadomość email

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

no dobrze, klient mi napisze na emaila że odstępuje d zakupu, tylko jak to się ma do obowiązków sprzedającego? Jak ja nie wyślę towaru w terminie, to dostanę punkty karne. Jak zrobić żeby ich nie dostać?

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ogrodzmyslow  jeśli odstąpi inna drogą niż przez Allegro, to punkty karne dostaniesz, ale mając dowód na to, że kupujący odstąpił od umowy, Allegro anuluje Ci te punktu, tylko, że to trochę więcej załatwiania

oznacz moderatorów
Syrena_zT

@ogrodzmyslow jeżeli klient nie odstąpi przez formularz wyślij nam zrzut z informacją o odstąpieniu (i widocznym loginem klienta). Będziemy mogli wykluczyć zamówienie. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@ogrodzmyslow

Ten błąd w kodzie, to poważny? Które cyfry są błędne? 

oznacz moderatorów
ogrodzmyslow
#8 Zapaleniec

powinien być kod pocztowy 30-499

a przez pomyłkę klientka wpisała błędny kod 20-499

oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator

@PicassoShop  Napisz do Allegro.
Poza sprawdzeniem poprawności kodu i adresu w mapach nie możesz nic zrobić. Potem kupujący nie będzie się odzywał, a za 3 miesiące wywali negatywa, którego Allegro nie usunie, bo taki ma regulamin. Takie jest życie na Allegro.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów