anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co się dzieje z cenami?

SPHayWay
#9 Pomysłodawca

Właśnie jestem w kontakcie z producentami, których produkty chciałabym dodać do swojej oferty. Problem w tym, że jak widzę ceny, jakie ludzie ustawiają tutaj na allegro to mam wrażenie, że to jakiś cyrk jest. Większość ma cenę niewiele większą, niż kwota brutto zakupu u producenta. Dokładając do tego jeszcze koszt pakowania, smarka i horrendalne marże allegro z moich wyliczeń wynika, że ludzie tracą co najmniej 10-15 zł na sprzedaży każdego z tych produktów. I nie mówię tutaj o przedmiotach na promocjach, tylko o normalnie ustawianych cenach. Ktoś ze sprzedawców, wystawiających przedmioty po takich cenach powie mi, jak to się Wam w ogóle opłaca? Zdradźcie sekret utrzymania działalności na rynku przy takich ruchach, bo naprawdę zachodzę w głowę o co tu chodzi xD

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@SPHayWay niektórzy nie są świadomi jakie realne są koszty sprzedaży na allegro tak mi się wydaje 🙂 albo biorą tyle "że ty przez rok tyle nie bierzesz" 🙂  i to zazwyczaj są którzy posiadają sklep stacjonarny + sklep internetowy to dla nich reklama to moja ocena 😄

oznacz moderatorów

SPHayWay
#9 Pomysłodawca

Tylko wiesz, jaki jest sens tak psuć rynek, kiedy klienci i tak kupują te produkty, a przy okazji tracić ogromne pieniądze, bo to są dziesiątki transakcji? Tego totalnie nie rozumiem. To nie są rzeczy zbędne, które nie będą schodzić przy cenie o 30zł wyższej, to często są produkty wręcz pierwszej potrzeby, akurat w moim przypadku pierwszej potrzeby dla właścicieli koni (sprzedaję pasze i suplementy), więc znów, jaki jest sens dokładać do czegoś, co się sprzeda niezależnie od tego, czy rozwalisz rynek, czy nie?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay allegro nie bez potrzeby wprowadziło katalog, porównanie, super cena itp. niektórzy sprzedawcy żeby sprzedawać, tak zaniżają ceny że szok, ale myślę że to kwestia kilku miesięcy i odpadną z allegro 🙂

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay wedle mnie jest tak skomplikowany cennik że sprzedawcy nie potrafią obliczyć marży 😞  moja konkurencja na produktach z 40 % marżą zarabia na produkcie za 79 zł uawga 2,50 zł a na innym za 98 zł zarabiają 2 zł 😄 oczywiście oferty ze smartem 😉

SPHayWay
#9 Pomysłodawca

Mam na niektórych produktach podobnie. Jak zarobię 10zł na czymś to jest święto. Co do marż, nie trzeba tego obliczać. Przy edycji/wystawianiu oferty na samym dole strony zawsze pokazuje ile biorą marży za sprzedaż sztuki wystawionego przedmiotu. Wystarczy wyciągnąć kalkulator i wiadomo, czy się zarobi, czy straci.

40% marży? Chore xD zresztą moje 14,2% też nie daje mi zarobić xD mało tego, dużo mojego asortymentu to rzeczy ciężkie, nie spakuję tego w 3 minuty, więc na sprzedanej ilości też ciężko wyciągnąć.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay piszę o marży 40 % na produktach a nie prowizji 🙂 przecież te wyliczenie nie pokazuje dopłat smarta ? i tu jest klucz bo to często dodatkowe 6 - 8 % prowizji 🙂 

SPHayWay
#9 Pomysłodawca

A racja, źle Cię zrozumiałam. Owszem, wyliczenie nie pokazuje dopłat smarta, ale te z kolei są w cennikach dostaw, też można tam zajrzeć, by wiedzieć ile się zapłaci. To nie jest tak, że tego nie można znaleźć nigdzie. Jasne, jest utrudnione znalezienie wszystkich informacji o kosztach, ale chyba ludzie sprzedający tu od lat są świadomi gdzie co jest? Ja jestem tu od dwóch miesięcy, ciężko mi uwierzyć, by wieloryby wiedziały mniej niż ja.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay powiem Ci gdzie leży Twój problem , bo sam robię to samo , utrzymuję konto na znośnym poziomie tylko i wyłącznie do krótkich pojedynczych strzałów  ,odsprzedaży nadwyżek , nigdy przy tym układzie nie utworzysz regularnej sprzedaży bo zawsze polegniesz na cenie .

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nowe firmy przez 3 miesiące nie płacą prowizji. Potem nieraz zanim się połapią ile tracą też mija czas.

Poza tym nie wiem ile w tym prawdy ale po necie krąży, iż niektórzy w celu wypromowania ofert do topowej specjalnie tak robią. A potem jak juz są na początku to podwyższają. Nie wiem ile w tym prawdy ale w którymś artykule bezprawnika było wspomniane.