anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co to jest?

Client:132611721
#8 Zapaleniec#

IMG_6592.jpeg

Gdzie mogę sprawdzić swój podatek VAT?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

_Likos_
#21 Demiurg#

@Client:132611721  a co ma VAT do DAC7 ? Przekroczyłeś 30 transakcji ( jak wskazano w mailu) wiec bedzie raport do Skarbówki. Dokładnie tak jak w perzypadku wszystkich sprzedających na marketplace'ach

oznacz moderatorów

Client:132611721
#8 Zapaleniec#

Tak, więc muszę wprowadzić podatek VAT i wysłać dokumenty. Znam jednak numer NIP, ale nie wiem, jaki numer VAT mam wprowadzić.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Client:132611721 

Jeżeli jesteś osobą prywatną i nie jesteś VAT-owcem, to nie podajesz nr NIP, a PESEL

Natomiast jak jesteś VAT-owcem, to nr VAT znajdziesz na decyzji o nadaniu nr NIP z US.
Nr VAT to po prostu NIP-UE.

oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Dostałem podobną wiadomość wczoraj czy przedwczoraj tylko z inną treścią ale to samo mam uzupełnić, jestem vatowcem, numer vat, to po prostu przed nipem musisz wpisać PL.

Numer VAT (ang. VAT number, pol. Numer Identyfikacji Podatkowej – NIP) to unikalny identyfikator, który otrzymuje firma zarejestrowana jako płatnik podatku od towarów i usług (VAT) w danym kraju. Jest on używany do rozliczeń podatkowych w transakcjach krajowych i międzynarodowych w obrębie Unii Europejskiej.

W Polsce numer VAT to po prostu numer NIP, poprzedzony kodem kraju (np. PL1234567890). W innych krajach Unii Europejskiej wygląda on inaczej (np. w Niemczech: DE123456789).

Zródło: https://www.bsigroup.com/pl-PL/O-BSI/Informacja-prawna/Co-to-jest-numer-VAT/

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@HYDROREN @Client:132611721  NIPu używa się tylko w przypadku prowadzenia rejestrowanej działalności gospodarczej.
Jeśli ktoś sprzedaje prywatnie, to używa PESEL do rozliczeń skarbowych. NIP mają nadany tylko osoby, które zaczynały pracę ok. 20 lat temu i wcześniej.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

No tak, ja napisałem na swoim przykłądzie, mając firme i bedac vatowcem. Pytający nie napisał czy prowadzi działalność czy nie, nie sprecyzował za bardzo swojego pytania wiec bedzie miał rozne odpowiedzi

oznacz moderatorów