anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co z przedmiotem po wypłacie AP?

i3ajtak
#9 Pomysłodawca#

Witam, chciałbym się dowiedzieć, co dzieje się z przedmiotem, który dostał allegro protect. 

Sprzedałem pewien przedmiot cyfrowy za kwotę ponad 350zł i okazało się że allegro prowadzi windyfikację, bo dostał kilka msc temu AP. Zapłaciłem i pytanie co z moim przedmiotem? Kupujący odpowiedział że go nie odda bo go nie ma. A przez ten czas stracił na wartości. 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@i3ajtak trudno coś poradzić nie wiedząc na jakiej podstawie allegro wypłaciło kupującemu pieniądze z AP.  Jaki był powód wypłaty pieniędzy (niezgodność z umową czy niedostarczenie przedmiotu)? 

oznacz moderatorów

i3ajtak
#9 Pomysłodawca#

Allegro przyznało mu rację ponieważ ja nie odpowiadałem w dyskusji, bo nie wchodziłem na allegro po prostu. I z automatu dostał rację i protect.

Sprzedałem mu przedmiot cyfrowy, monety do gry na konsolę. W ogłoszeniu miałem 1 milion za 330zł i tyle dostał, ale że gra pobiera 5% od transakcji więc winien mu byłem jeszcze 50tys (wtedy jakieś 10zł) zapomniałem o tym i nie wchodziłem na allegro wcale. I on dostał moje milion + odzyskał kasę z allegro protect:) teraz te milion warte jest 2x mniej bo ceny pospadały. Ja zapłaciłem za allegro protect i przedmiotu nie odzyskam bo kupujący stwierdził że go oszukałem i mi go nie odda. Powinni teraz z niego ściągać protect he

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

@i3ajtak Cześć, sprawdziłem i jedyne co można zrobić w takiej sytuacji to próby porozumienia się z kupującym w sprawie zwrotu. Biorąc pod uwagę to co pisałeś, ostatecznie, jeśli to nie poskutkuje, możesz dochodzić do zwrotu przedmiotu na ścieżce prawnej. Niestety, zwrot z AP został przyznany z powodu braku odpowiedzi w dyskusji.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@i3ajtak jeśli umowa pomiędzy sprzedawcą ,a kupującym została rozwiązana czy unieważniona to towar należy do sprzedawcy  , a jak nie została to właścicielem w dalszym ciągu jest nabywca , wypłata z Protect jest rekompensatą i nie ma wpływu na status transakcji .

oznacz moderatorów

i3ajtak
#9 Pomysłodawca#

Kupujący zapowiedział że nie zwróci towaru. A ja za 350zł do sądu mam latać? Allegro powinno z niego ściągać ten towar skoro mu wyłożyli ze swoich(protect) a mi komornikami grozili.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak Alelgro wypłaca rekompensatę bez obciążania sprzedającego to wówczas nie masz prawa dochodzić zwrotu przedmiotu, natomiast jak Cię obciążyli to kupujący powinien zwrócić, allegro powinno to załatwić  a nie kazać sprzedającemu iść do sądu, na jakiej podstawie prawnej?

oznacz moderatorów

i3ajtak
#9 Pomysłodawca#

Ale w tej sytuacji co mają zrobić? Skoro kupujący powiedział że te monety już wydał w grze i ich nie odda. A teraz są warte 150zł a nie 350. Tak, obciążyli mnie i ja zapłaciłem bo miałem postępowanie egzekucyjne. Niech mi teraz z niego ściągają a mi oddają. Co to za biznes? Sprzedać izapłacić za kogoś jeszcze

oznacz moderatorów