Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Czy pracując w dropshippingu i chce sprzedawać na Allegro to muszę mieć konto na firmę czy mogę wystawiać z prywatnego
Oczywiście firma.
Skalkuluj sobie tez koszty - może się okazać (najbardziej prawdopodobne), że w "dropie" - będziesz w plecy.
@Client:40428745 możesz sprzedawać i korzystać z dropshippingu mając konto zwykłe, ale jeśli to będzie systematyczna, duża sprzedaż to warto abyś działał jako firma.
@Client:40428745 @la_nika Dla Allegro to może wszystko jedno, ale Urząd Skarbowy nie będzie już tak tolerancyjny.
Zwolnione z opodatkowania są przedmioty będące osobistą własnością sprzedającego jeżeli posiadał je dłużej niż 6 miesięcy. więc drop się nie załapuje. Wartość przedmiotu do 1000zł
Więc sprzedaż nawet minimalną trzeba doliczyć do zeznania podatkowego i zapłacić jeśli przekroczy limit.
Poza tym jeżeli sprzedaż w dowolnym miesiącu przekroczy 1500zł (brutto) to jest obowiązek zarejestrowania działalności gospodarczej.
Nie wiem co chcesz sprzedawać ale czasem jeden sprzedany przedmiot może zdecydować za ciebie.
@br. skąd ta wartość przedmiotu do 1000 zł? Nie ma chyba limitu, o ile posiadasz dłuzej niż pół roku i nie kupiłeś w celu odsprzedaży, tylko do uzytku osobistego
@MrMarco chodzi pewnie o pcc 2% powyżej 1000 zł od umowy kupna sprzedaży 🙂
Ano może być. Tyle tych małych podatków, że zapomniałem o tym jednym 😄
@br. 100% racji
@Client:40428745 co wygląda jak działalność gospodarcza jest działalnością gospodarczą
nie ma prywatnego dropshippingu
us to tylko część kłopotów, a ukrywanie działalności w kontekście do ustawy konsumenckiej?
Dziękuję za informację. Czyli otworzyć konto z nowym adresem email.