anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mam obowiazek zwracać za koszt wysyłki?

MAMY ROZWIĄZANIE!
czarnula2601
#9 Pomysłodawca#

Witam. Jestem osobą prywatną, nie firmą, sprzedałam 8 metalowych łączników. Kupująca twierdzi, że na łącznikach jest rdza, łączniki odesłała na palecie (!). Łączniki do mnie przeszły i rdzy nie widzę, mogę je polakierować farba do metalu, ale czy coś to da jeżeli kupująca szuka problemu? Najpierw chciała zwrotu pieniędzy, kiedy odmówiłam to zasłoniła się reklamacja. Powiedziałam żeby odesłała, chociaż ja te łączniki wysłałam w 2 paczkach po 25 kg za które kurier policzył mi 36 zł łącznie. Ona to odesłała na palecie. Czy mam jej obowiązek oddawać pieniądze za koszt wysyłki palety? Czy jak pomaluje znów łączniki, które nie mają rdzy a ona będzie szukać problemu na siłę i odsyłać znów, to mogę odrzucić reklamację? Czy przy odrzuconej reklamacji mam jej zwracać pieniądze? Dziękuję za pomoc. 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@czarnula2601  jeśli reklamację uznasz, to kasę za przesyłkę musisz oddać, ale jeśli chcesz odrzucić, to musisz, to dobrze uzasadnić

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@czarnula2601 możesz odrzucić  jeśli uważasz ,że przedmiot jest zgodny z umową ... opis ...zdjęcia  ,w przypadku , gdy reklamację uznasz musisz pokryć wszystkie koszty jakie poniósł klient .

oznacz moderatorów
czarnula2601
#9 Pomysłodawca#

Tu jest nieuzasadniony koszt wysyłki, bo ja dałam radę wysłać dwie paczki po 25 kg a ona odesłała paleta, na prawdę mam jej to zwracać? Jest jakas ustawa na to? A jakby mi samolotem albo f16 odesłała to też mam zwracać? 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

Skoro nie ma rdzy odrzuć reklamacje i wezwij do odbioru jej towaru osobiście albo niech opłaca kolejną wysyłkę. Jako osoba prywatna nie oddajesz za paczkę zwrotną. Tylko jakbus uznala reklamację plus ma odesłać tak bykoszt odesłania był ekonomicznie zasadny.

oznacz moderatorów
czarnula2601
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie zauważyłam jeszcze jedna rzecz, tzn. napisała kartkę, że dwa łączniki były moczone przez 24 godziny w wodzie(!), widać tylko przy tych 2 łącznikach naloty rdzy. Ok to są łączniki na zewnątrz, ale przecież łączniki stosowane do altanek nie leżą w wodzie 24/7. 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@czarnula2601   W altankach są gorsze warunki niż moczenie w wodzie,  jest kwaśny deszcz,  jest mróz,  itd...

Klientka bardzo rozsądnie moczyła w wodzie żeby sprawdzić czy było jakieś zabezpieczenie antykorozyjne.  Rdza pojawiła się po 24 godzinach.  Jak długo takie łączniki wytrzymają na powietrzu bez rdzy?  Czy było napisane coś w ofercie o zabezpieczeniu antykorozyjnym?

Ciekaw jestem jak długo trwa to przekomarzanie się kto ma rację.  Czy minęło już ustawowe 14 dni od zgłoszenia reklamacji?

ps. malowanie ma sens ale powinno być uzgodnione z kupującą,  pomalowanie to potwierdzenie słuszności zgłoszonej reklamacji i zwrot kosztu  odesłania plus wysyłka  pomalowanych na twój koszt.  Nie wiem czy warto.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@br. Sprzedająca nie jest budowlańcem pewnie jek coś z budowy zostało to wystawiła na lokalnie to nie będzie ani wiedziała tego co napisałeś ani uwzględniała tego w ofercie tylko na zdjęciu widać czy malowane czy nie, druga rzecz łączniki się maluje samemu bo kupujesz stalowe gołe niepomalowane

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@az1rael  Hmmm...  tobie też się zdarza że nie wiesz co sprzedajesz?  I piszesz w ofercie że kupujący może sobie...   pomalować?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@br. a jak sprzedajesz kompa czy auto to wiesz w jakim stanie są podzespoły? czy wystarczy ci że działa? jak nie jesteś mechanikiem to wiesz kiedy ci wywali uszczelkę pod głowicą albo co ile wymieniać pasty termo jak nie jesteś serwisantem komputerowym? Takie części się sprzedaje bez malowania byś sobie samemu zamaskował je malując na kolor np altanki żeby się ci w oczy nie rzucały, druga rzecz malujesz po montażu bo byś farbę zdrapał np dokręcając śruby i ochrona korozyjna pójdzie się gwizdać

oznacz moderatorów