anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy mogę sprzedawać sadzonki bez paszportu roślin

reta6
#7 Wielbiciel

inspekcja kontroli roślin zadzwoniła w celu kontroli po zgłoszeniu konkurencji i upomniała mnie że nie powinnam sprzedawać bez paszportu 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

991221
#11 Animator

Z tego co się orientuję, to w Polsce każda sprzedawana roślina powinna mieć paszport. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@reta6 Proszę, skieruj to pytanie do odpowiedniej instytucji. Nie jesteśmy organem, do którego należy kierować takie pytania.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

tak powinien być paszport każdy materiał siewny i rozmnożeniowy ma mieć w PIORiN załatwisz sobie

oznacz moderatorów

reta6
#7 Wielbiciel

już dowiedziałam się paszport jest tylko wymagany z wysyłką internetową bojak sprzedajesz z domu lub na lokalnym rynku osobiście to moze być bez paszportu 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

rolnik co sprzedaje takie rzeczy musi mieć działalność

oznacz moderatorów

reta6
#7 Wielbiciel

każdy rolnik może sprzedawać tylko osobiście bez wysyłki internetowej nie musi mieć paszportu kupujący podejmuje decyzję czy kupuje od rolnika prosto z działki 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@reta6 nie może. Musisz mieć działalność gospodarczą bo jak ci wjedzie US za sprzedaż z działki to zawału dostaniesz przerabiałem temat w ARIMR bo znajomy chciał sobie sadzonki borówki sprzedawać z działki, ilość rzeczy do załatwienia by mógł to zrobić legalnie przekroczyła chęci, że o zysku nie wspomnę. Dział specjalny produkcji rolnej musisz mieć i go zarejestrować.

oznacz moderatorów

reta6
#7 Wielbiciel

za sprzedaż z działki to już w poprzednim roku rozliczałam się jako zwykła osoba fizyczna rolnik może sprzedać bo jest rolnikiem a nie przedsiębiorcą jak nie przekroczy dochodu dodatkowego to zgłasza to w urzędzie us z pitem i tyle 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@reta6 widzę że wiesz lepiej nie życzę ci kontroli. Warzywa z działki to sobie możesz tak sprzedawać, sadzonek roślin do dalszego rozmnożenia i mat siewnego nie

oznacz moderatorów