Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy mogę zgodzić się na zwrot kosmetyków bez zabezpieczeń (krem do rąk, szampon do włosów).
Mogły być użyte lecz na pewno nie można tego stwierdzić.
@TylkoOkazjePL
Art. 38 UoPK definiuje wyjątki w prawie do odstąpienia:
Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
Witam. Dzięki za odpowiedź. Czyli jak kupię szampon i 5 razy umyję włosy a po 13 dniach odstąpię od umowy to sprzedawca musi mi zwrócić pieniądze. Towar bez trwałych zabezpieczeń i brak możliwości stwierdzenia jego użycia. A że jest mniej to powie że tak było.
Szampon specjalny w nazwie posiadający słowa "Med Ultra Sensitive"
Med Ultra Sensitive Shampoo został przetestowany i rekomendowany Stowarzyszenie Alergii i Astmy. Delikatnie myje i odżywia włosy oraz skórę głowy. Formuła pielęgnacyjna jest odpowiednia dla szczególnie wrażliwej skóry głowy i została opracowana do codziennego mycia włosów. Tolerancja skórna została również sprawdzona i potwierdzona w badaniach dermatologicznych na skórze bardzo wrażliwej, skłonnej do alergii.
Nigdzie nie znalazłem stwierdzenia że szampon posiada status wyrobu medycznego.
A dodatkowo zakup z przesyłką Smart za 40,00zł a zwrot za 35,00zł.
Czy kupujący to "święte krowy" i mogą wszystko.
@A3dam @TylkoOkazjePL @TylkoOkazjeDE według mnie szampon - tak. Krem - nie. Możesz reklamować krem, ale nie możesz zwrócic bez podania przyczyny. Bo o ile szamponu z butelki ktos inny może uzywać, to napoczetego kremu juz nie.
Jestem sprzedawcą "Niestety Żonie nie odpowiadają te kosmetyki z jakiegoś powodu"
Szamponu może używać ale jest go mniej i mógł zostać "zarażony"
@TylkoOkazjePL Wcale nie musi być mniej, przecież mógł kranówy dolać...😂
Zarażenie raczej mało możliwe, przecież te środki myjące podobno zabijają wirusy.
@TylkoOkazjeDE
Jeżeli opakowanie nie było zapieczętowane to punkt 5 z powyższej listy nie ma zastosowania.
Jeżeli produktu ubyło (został zużyty choćby częściowo) przez Kupującego - to przyjmując zwrot (bo wszystko wskazuje na to że nie masz prawa nie przyjąć) możesz potrącić mu kwotę o którą wartość produktu została zmniejszona (Art. 34 p.4 UoPK)
Szampon, który nie był sprzedawany w zapieczętowanym opakowaniu, a którego ubyło np. 1/4 najprawdopodobniej jest wart mniej niż taki sam ale w pełnym opakowaniu.
Jaka jest obecnie wartość rzeczy po zwrocie musisz określić samodzielnie (ale z należytą starannością i rzetelnie - tak aby móc to uzasadnić w przypadku gdy Kupujący nie będzie zgadzał się z obliczoną przez Ciebie kwotą)
Punkt 5 ma zastosowanie do kosmetyków.
w przypadku kosmetyków ma zastosowanie punkt 5 - ze względów higienicznych używanych kosmetyków możesz nie przyjąć zwrotu. Dotyczy to w szczególności produktów, które mają oznaczenie daty ważności, która zaczyna się liczyć od otwarcia. W takim przypadku nawet nie powinno przyjmować się takich zwrotów ze względów zdrowotnych czy higienicznych.