anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Państwo dostajecie upomnienia za tło zdjęcia niezgodne z regulaminem z groźbą anulowania aukcji?

MAMY ROZWIĄZANIE!
mieszkiel
#7 Wielbiciel

Sprzedaję starą porcelanę. 90 % porcelany jest biała - pozostała to kolor ecru. Według regulaminu powinienem robić zdjęcia białej porcelany na białym tle. Jest to bez sensu - bo na takim zdjęciu porcelana ginie. Sprzedaję na Allegro od 2006 roku - sprzedałem już tysiące pięknych przedmiotów z porcelany robiąc zdjęcia na ładnym obrusie, na tle lustra w starym kredensie. Od kilku dni dostaję upomnienia z groźbą anulowania aukcji. Zgłosiłem moje uwagi z prośbą o anulowanie tego przepisu - zrobienie wyjątku dla kategorii: Porcelana - bez żadnej odpowiedzi. W zamian dostaję następne coraz groźniejsze upomnienia. Na Allegro mam sklep, który jest jednym z filarów utrzymania mojej rodziny. jako dlugoletni kolekcjoner i sprzedawca porcelany, zdaje się, że wiem lepiej, jak powinno się fotografować porcelanę, żeby pokazać jej piękno,  zalety... i wady - przecież trzeba trzeba zrobić zdjęcie każdego ubytku - białej porcelany. Na białym tle jest to niewidoczne.  Prosze wesprzyjcie mój protest i prośbę o zmianę regulaminu. Rozmawiałem z miłą Panią z obsługi, zaoferowałem pomoc w profesjonalnym opracowaniu modułu sprzedaży dla porcelany -  - obiecała zadziałać w tej sprawie. Ale widocznie jest nieskuteczna, bo upomnienia jakby się nasiliły.

A przecież chodzi o to, żeby sprzedawać. Czy żeby tresować 20 letnich partnerów w biznesie?

O co chodzi Allegro?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

allegro wprowadzając w/w wymogi zupełnie nie myślało o takich osobach jak Ty

oznacz moderatorów
Client:35386082
#16 Inspirator

Obrazki przedmiotów muszą mieć białe tło, bo wtedy programy indeksujące czy wyszukujące obrazki lepiej działają. Miniaturka (pierwszy obrazek) musi być z białym tłem, lub chociaż białą ramką, pozostałe obrazki możesz mieć już normalne. Nie kop się z koniem, tylko popraw obrazki.

https://help.allegro.com/pl/sell/a/zasady-dla-zdjec-w-galerii-i-w-opisie-8dvWz3eo4T5

Allegro nie zależy na Tobie, to Tobie zależy na Allegro. Chyba, że zaczniesz sprzedawać gdzieś indziej.

oznacz moderatorów
mieszkiel
#7 Wielbiciel

poprawienie 300 aukcji to kilka dni roboty... bezsensownej

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mieszkiel nooo.. parę wieczorków zejdzie  , nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz .

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ech długo się z tym utrzymałeś. Ja zmieniałam już ze 2 lata temu... Aż dziw, że do tej pory mogłeś tak wystawiać. Masa ludzi tu pisała, że są równi i równiejsi, Ty z tymi fotkami byłeś ten "równiejszy". Innym już dawno temu kazali zmieniać. Było tu sporo postów wkurzonych sprzedawców, którzy miniaturki takie jak Twoje wskazywali jako przykład niesprawiedliwości na portalu xD. Protestów było do licha i ciut i nic to nie dało - jak zwykle... Teraz to już dawno po temacie. 

Na szybko co mogę doradzić to sprawdź w darmowej canwie zdjęcia produktowe. Obecnie całkiem szybciutko się robią i coraz lepiej wychodzą. Dosłownie z miesiąca na miesiąc widać zmiany na plus. 

I najważniejsze nikt nie zabrania wrzucać zdjęć na tle obrusu, kredensu czy ukazywać wyraźnie wad. Wymóg dotyczy tylko 1-wszego zdjęcia będącego miniaturką. Resztę wrzucaj co tam sobie chcesz. 

#7 Wielbiciel

Dziękuję za info... 🙂 no to się dowiedziałem, że i tak mam szczęście, że dopiero teraz... ciężko mi godzić się z absurdami - tyle ich mamy wokół, że chciałby się, żeby portal, który swoją pozycję zawdzięcza nam sprzedającym  - brał pod uwagę nasze uwagi. Przecież pobiera bardzo dużą prowizję za swoje usługi. To my powinniśmy być zadowoleni i czuć wsparcie i opiekę - taki zapewne jest sens zatrudniania tej armii ludzi, która ma naszą sprzedaż wspomagać.  Cała nadzieja jednak jest w tym, że ktoś, kto zarządza Allegro czasem czyta nasze posty i zdrowy rozsądek wygra z absurdem. 

Nie wiem co to darmowa canwa - ale się dowiem. Dziękuję:))) i pozdrawiam szanowne grono.

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@mieszkiel przykro mi, ale na ten moment wymagane jest białe tło na miniaturze - informację o tym znajdziesz w tym artykule. Nie wykluczamy, że może się to zmienić w przyszłości, jednak nie mogę niczego obiecać. Każdego obowiązuje ten sam regulamin i te same wymagania co do miniatur. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
actp-sklep
#10 Popularyzator

mieszkiel 

Czy mogę w takim razie poprosić o weryfikację tego co Pani napisała z treścią Regulaminu Allegro- dokładnie załącznik nr 2 pkt 2.4 d) 

Zgodnie z treścią tego punktu wyłączone z obowiązku białego tła są m.in. cyt."

Kolekcje i Sztuka > Design i antyki > Porcelana > Serwisy – części

Kolekcje i Sztuka > Design i antyki > Porcelana > Serwisy kompletne"

I nie ma przy tym punkcie żadnych dodatkowych wytycznych dotyczących tła, jakie może być zastosowane.

oznacz moderatorów
mieszkiel
#7 Wielbiciel

skoro te dwie kategorie są wyłączone - dlaczego nie może być wyłączony biały talerz? Albo wazon, filiżanka? Dlatego grzecznie proszę - wyłączcie całą Porcelanę - kazdy przedmiot jest inny - najczęściej niepowtarzalny. Głównie pochodzi z niemieckich fabryk, które w latach 70/80tych padły - podobnie jak teraz polskie - czyli nie wyciagnie się z tego informacji, co najlepiej sprzedawać - bo ten asortyment to setki tysięcy różnych wzorów z fabryk, które nie istnieją.  Proszę chłodnym okiem poatrzeć na ofertę porcelany na allegro - każda aukcja jest inna.  Tu mechanizm pozyczania zdjęć typowych produktów z EAN, nie działa. 99% tych towarów nie ma kodów paskowych - bo pochodzi sprzed 50 lat. 

oznacz moderatorów