anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy procedura chargeback działa również przy płatności kartą za pobraniem u kuriera

Imrandile
#7 Wielbiciel#

Chciałam zamówić od dosyć nowego sprzedawcy droższy towar i zapłacić za niego karta płatniczą. Koniecznie chciałam  mieć zabezpieczenie w postaci chargeback'a gdyby wynikły jakieś niespodzianki. I tutaj moje pytanie. Czy procedura chargeback działa również w przypadku zapłacenia za towar karta u kuriera np DPD lub UPS ?

Szukając informacji w googlach znalazłam tylko jeden wątek na forum ING gdzie oficjalny konsultant banku ING odpowiedział że skoro to płatność w terminalu płatniczym to przy płatności u kuriera obowiązuje chargeback. Niestety jest to dla mnie niedorzeczne. Firma kurierska przecież pobiera około kilkanaście zł za dostawę paczki a pobranie w ciągu paru dni przekazuje sprzedawcy. Dlaczego wiec miała by ona odpowiadać za to że np. sprzedawca wyśle towar niezgodny z opisem albo nie zwróci pieniędzy w ciągu 14 dni od odesłania towaru? Ja rozumiem że przy płatności przez internet w przypadku chargebacka bramka/operator płatności może po prostu potrącić sklepowi kilka tysięcy zł gdy visa/mastercard uzna reklamację chargeback. Ale dlaczego firma kurierska miała by odpowiadać za coś innego niż usługa dostarczenia paczki ? Sklep zapłaci firmie DPD 15 zł za usługę, oni pobiorą 5000 zł pobrania od odbiorcy paczki a później będą musieli to zwrócić w ramach chargebacka  i latać po sądach żeby odzyskać te pieniądze od sklepu bo przecież umowę z operatorem płatności obsługującym terminal ma w takim przypadku firma DPD a nie sklep...

Dla mnie to kompletnie niedorzeczne. Przykładowo osoba prywatna np obcokrajowiec zamawia kuriera u jakiegoś pośrednika jak Furgonetka. Zamiast laptopa za 5 tys zł sprzedanego na allegro wysyła worek ziemniaków. Odbiorca paczki robi chargebacka. Furgonetka już dawno temu przekazała pieniądze nadawcy paczki a jego nie ma w kraju bo wyjechał. W następstwie Furgonetka jest obciążana kwotą 5000 zł w ramach chargebacka i nie ma żadnych szans na odzyskanie pieniędzy od obcokrajowca. Dlatego jak dla mnie odpowiedź konsultanta ING jest błędna i w przypadku chargebacka Furgonetka odpowiada że nie są stroną umowy i odpowiadają tylko za dostarczenie paczki po czym chargeback jest automatycznie odrzucany przez bank.

oznacz moderatorów
0 ODPOWIEDZI 0