anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy przepisy lub regulamin podaje jak długo przechowywać dowod nadania??

judea100
#8 Zapaleniec

13 wrzesnia sprzedałam ksiązkę. Dzis po ponad 3 miesiącach tj 17 grudnia allegrowiczka otwiera dyskusje twierdząc,że nie otrzymała towaru. Jesli nie przedstawię dowodu nadania będę musiła zwrócic pieniądze. Zwykle nie trzymam tak długo dowodu, przekopałam dwa mieszkania i....uf na szczęście znalazłam i załączyłam. Okazuje się,że przesyłka odebrana 20 września. W ten sposób można naciągać mniej doświadczonych sprzedawców, bo wątpię,aby ktoś tak długo trzymała dowody.Ktoś może niezłe pieniądze wyłudzić.

Jak długo należy przechowywać dowody nadania?Czy allegro po upływie 3 miesięcy nie powinno zablokować mozliwość otwieranie dyskusji?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@judea100 Przechowuj przez 2 lata. Tyle trwa rękojmia i w tym czasie kupujący może zgłaszać niezgodności.

oznacz moderatorów

judea100
#8 Zapaleniec

To znaczy,że ktoś moze po 1,5 roku napisać,że nie odebrał przesyłki choc może byc inaczej?

oznacz moderatorów

judea100
#8 Zapaleniec

strach się bać

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@judea100  Nie tak,  klientka może zajrzeć do książki  po roku i wtedy stwierdzi że w książce brakuje  stron. Jest to wada ukryta i może zażądać wymiany książki albo zwrotu należności.

A dowód nadania potrzebny żeby wiedzieć od kiedy ta rękojmia  się rozpoczęła.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@judea100  Przepisy karno skarbowe mówią o 5 latach przechowywania dokumentów, a w przypadku firm nawet lat 10.

Sprzedaż  czegokolwiek podlega pod  działalność Izby skarbowej, nawet mimo obowiązujących zwolnień.  Wszystkie takie papierzyska powinno się trzymać przez przynajmniej 5 lat,  chociażby po to, żeby wiedzieć, pamiętać,  że taka sprzedaż miała miejsce.

oznacz moderatorów

judea100
#8 Zapaleniec

Kochani, napisałam,że znalazłam dowód nadania z którego wynika,że przesyłka została odebrana 20 września. Dlatego pytam jak długo przechowywać dowody nadania?bo tak to każdy może zrobić po roku licząc,Że ktoś juz wyrzucił dowód nadania.

o komentarzu nic nie pisałam, nie otrzymałam go jeszcze.

oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

@judea100  Pomyliłaś wątki 🙂
W tym wątku pisałaś o komentarzu.
A o dowodzie nadania z datą odbioru 20 września, w tym: Odp.: Czy przepisy lub regulamin podaje jak długo przechowywać dowod nadania?? - Społeczność Allegro...

oznacz moderatorów