Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
13 wrzesnia sprzedałam ksiązkę. Dzis po ponad 3 miesiącach tj 17 grudnia allegrowiczka otwiera dyskusje twierdząc,że nie otrzymała towaru. Jesli nie przedstawię dowodu nadania będę musiła zwrócic pieniądze. Zwykle nie trzymam tak długo dowodu, przekopałam dwa mieszkania i....uf na szczęście znalazłam i załączyłam. Okazuje się,że przesyłka odebrana 20 września. W ten sposób można naciągać mniej doświadczonych sprzedawców, bo wątpię,aby ktoś tak długo trzymała dowody.Ktoś może niezłe pieniądze wyłudzić.
Jak długo należy przechowywać dowody nadania?Czy allegro po upływie 3 miesięcy nie powinno zablokować mozliwość otwieranie dyskusji?
@judea100 Przechowuj przez 2 lata. Tyle trwa rękojmia i w tym czasie kupujący może zgłaszać niezgodności.
To znaczy,że ktoś moze po 1,5 roku napisać,że nie odebrał przesyłki choc może byc inaczej?
strach się bać
@judea100 Nie tak, klientka może zajrzeć do książki po roku i wtedy stwierdzi że w książce brakuje stron. Jest to wada ukryta i może zażądać wymiany książki albo zwrotu należności.
A dowód nadania potrzebny żeby wiedzieć od kiedy ta rękojmia się rozpoczęła.
@judea100 Przepisy karno skarbowe mówią o 5 latach przechowywania dokumentów, a w przypadku firm nawet lat 10.
Sprzedaż czegokolwiek podlega pod działalność Izby skarbowej, nawet mimo obowiązujących zwolnień. Wszystkie takie papierzyska powinno się trzymać przez przynajmniej 5 lat, chociażby po to, żeby wiedzieć, pamiętać, że taka sprzedaż miała miejsce.
Kochani, napisałam,że znalazłam dowód nadania z którego wynika,że przesyłka została odebrana 20 września. Dlatego pytam jak długo przechowywać dowody nadania?bo tak to każdy może zrobić po roku licząc,Że ktoś juz wyrzucił dowód nadania.
o komentarzu nic nie pisałam, nie otrzymałam go jeszcze.
@judea100 Pomyliłaś wątki 🙂
W tym wątku pisałaś o komentarzu.
A o dowodzie nadania z datą odbioru 20 września, w tym: Odp.: Czy przepisy lub regulamin podaje jak długo przechowywać dowod nadania?? - Społeczność Allegro...