anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy składamy PIT, jesli sprzedaliśmy własne używane rzeczy?

Client:117152258
#8 Zapaleniec

Witam. Czy należy złożyć PIT 36 do US, jeśli sprzedałam w 2025 roku 38 rzeczy używanych (swetry, filiżanki, książki, bibeloty), ktore były moją własnością od kilkunastu lat, ale nie mam jak tego udowodnić, bo nie posiadam paragonów sprzed kilkunastu lat. Po prostu zamiast je wyrzucać, sprzedałam. Wartość tych transakcji to około 1500 zł. Jak w razie kontroli z US  potwierdzić że te rzeczy były moje od lat? Czy ustawa to wyjaśnia? Słyszałam że można podpisać oświadczenie w US, ale nie wiem czy to prawda. Proszę o pomoc.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:117152258

Jak miałeś te rzeczy dłuższej niż 6 miesięcy (liczone od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano zakupu), to taka sprzedaż nie generuje przychodu. 

A jeżeli chodzi o udowodnienie, kiedy kupiłeś dany towar, to przepisy są właściwie takie same od 1991 roku. DAC7 niczego nie zmieniał w tej kwestii. Tu jest w zasadzie dowolność, może być oświadczenie, zeznanie świadków, stara dokumentacja, stare zdjęcia na których widać przedmiot itp. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź. jak znaleźć te przepisy z 1991?. jaka to ustawa? nie mam zdjeć ani starej dokumentacji. to stare ubrania z szafy, ksiązki z półki, itp, po prostu własne niepotrzebne i niezybt cenne graty:). w moim przypadku w grę wchodzi chyba tylko oświadczenie. rozumiem, że  mam nie składać PITa i mogę spać spokojnie? a w razie kontroli złożę oswiadczenie?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:117152258  https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19910800350/U/D19910350Lj.pdf Art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d ustawy o PIT

Art. 10. 1. Źródłami przychodów są:

😎 odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:

d) innych rzeczy

a innych rzeczy – przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło
nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób
dokonującej zamiany;

#8 Zapaleniec

Bardzo dziękuję za odpowiedź

oznacz moderatorów