anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to wyłudzenie

Edemiw
#2 Obserwator#

Sprzedaję telefon. Dziś otrzymałem wiadomość mailową od     spoxsox_official   

Nabywca:
[edytowano]

Niby ta osoba kupiła ode mnie telefon. Mam kliknąć w link aby dokonała płatności. Wchodzi się do logowania do mojego banku, lecz tam chcą podania całego hasła. Mój bank nigdy tego nie robi. O dziwo telefon jest cały czas na moim koncie jako nie sprzedany. Nadal można go kupić. Miał ktoś taki problem , bo raczej to oszustwo

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

Oczywiście oszustwo, jeśli jest link, to na pewno fałszywy

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To oszustwo, uważaj.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Edemiw tak, to jest oszustwo, więc dziękuję Ci za czujność. Czy możesz przesłać mi zrzut tej wiadomości wraz z widocznym adresem nadawcy? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Edemiw
#2 Obserwator#

Edemiw_0-1728925185299.png

oznacz moderatorów

Edemiw
#2 Obserwator#

Edemiw_1-1728925297144.png

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Edemiw dziękuję i do tej wiadomości dołączona jest faktura? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Edemiw
#2 Obserwator#

Tak jest faktura

Edemiw_0-1728925641079.png

oznacz moderatorów

Edemiw
#2 Obserwator#

Edemiw_2-1728925361259.png

oznacz moderatorów

KZ12123
#1 Nowicjusz#

Dołączam się - dziś ta sama sytuacja - wiadomość  od niby kupującego, a po kliknięciu w potwierdź zamówienie pojawia się lista banków, a następnie żądanie podania, poza loginem, także pełnego hasła i danych karty płatniczej. Link do wiadomości:

https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/centrum-wiadomosci/wiadomosci/thread/HA0fbMIwCINJgxzrkbia...

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Edemiw @KZ12123 dziękuję. Na tym koncie doszło do włamania, ale już je zabezpieczyliśmy, więc wszystko jest w porządku. Oczywiście, proszę abyście nie klikali w te linki, ani nie podawali żadnych danych, a najlepiej od razu skasowali te wiadomości. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

bresland
#7 Wielbiciel#

bresland_0-1729529696949.png

Dostałem dzisiaj taką sama wiadomość od użytkownika "rodzagorze"

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@bresland Dziękuję za zgłoszenie. Podjęliśmy już odpowiednie kroki wobec wskazanego użytkownika. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:110804004
#7 Wielbiciel#

Dołączam sie, dzisiaj miałem taką samą wiadomość od użytkownika 3BrownBaker. Jak pobrałem tylko tą fakture to nic sie nie stanie? Nie podawałem żadnych danych.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Client:110804004 Niestety tego nie mogę zagwarantować. Oszuści cały czas "udoskonalają" swoje metody. Sugeruję, abyś przeskanował swoje urządzenie jakimś antywirusem. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

@w_kiwi Ale mi chodziło o to czy nic sie nie stanie z pieniędzmi w banku jeżeli nie podałem danych do karty itp

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@Client:110804004

A podałeś na tej stronie login i hasło do konta? To nie jest strona banku tylko ją udająca. 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

@pecela Nie wchodziłem na żadną strone banku i nic nie podawałem. Po prostu pobrałem tą "fakture" i nie wiem czy może sie coś stać

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nic nie kliknąłeś, nic się nie dzieje.🤗

oznacz moderatorów

tbgizmo
#7 Wielbiciel#

Witam, u mnie dzisiaj to samo. UWAGA!!!Zrzut ekranu (50).pngZrzut ekranu (51).png

oznacz moderatorów