Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zgodnej z unijną … bla bla dac7, muszę uzupełnić dane bo jak tego nie zrobię to Allegro straszy że mnie zablokują. Nie mam zamiaru podawać danych, jak tego nie zrobię to nic nie wyślą?.
@megatapety bla bla bla, zablokują Ci konto i wyślą pewnie co maja z adnotacją że unikasz podania danych co dopiero będzie podejrzane 😄
2. Jeżeli 'sprzedawca' nie przekaże informacji wymaganych zgodnie z sekcją II po dwóch upomnieniach następujących po pierwotnym wniosku wystosowanym przez 'raportującego operatora platformy', lecz nie wcześniej niż po upływie 60 dni, 'raportujący operator platformy' zamyka konto 'sprzedawcy' i uniemożliwia mu ponowną rejestrację na 'platformie' lub wstrzymuje wypłatę 'wynagrodzenia' na rzecz 'sprzedawcy', dopóki 'sprzedawca' nie przedstawi żądanych informacji.
@kostas11 Mam wrażenie, że Allegro się miota w panice, bo nagle się zorientowali, że ludzie mają porejestrowane konta bez wymaganych prawem danych. Dziwne że na e>bay czy innych serwisach wystarczy potwierdzanie danych, a tu każą wpisywać Bóg wie co. A szczytem kretyństwa jest wymaganie daty urodzenia od przedsiębiorców
@TomBanknoter miałem właśnie to poruszyć, bo w sumie wystarczy podać NIP czy to przy firmie, czy to przy osobie prywatnej, sam w skarbówce jako prywatny podaje NIP Pani w okienku zawsze się śmieje "ma Pan firmę" 😄
Ale dyrektywa podaje co jest wymagane
1. W odniesieniu do każdego 'sprzedawcy' będącego osobą fizyczną i niebędącego 'wyłączonym sprzedawcą' 'raportujący operator platformy' gromadzi wszystkie następujące informacje:
a) imię i nazwisko;
b) 'główny adres';
c) każdy numer 'NIP' wydany 'sprzedawcy', w tym każde państwo członkowskie wydania, lub, w przypadku braku numeru 'NIP', miejsce urodzenia tego 'sprzedawcy';
d) numer identyfikacyjny VAT 'sprzedawcy', jeżeli jest dostępny;
e) data urodzenia.
2. W odniesieniu do każdego 'sprzedawcy' będącego 'podmiotem' i niebędącego 'wyłączonym sprzedawcą' 'raportujący operator platformy' gromadzi następujące informacje:
a) nazwa prawna;
b) 'główny adres';
c) każdy numer 'NIP' wydany temu 'sprzedawcy', w tym każde państwo członkowskie wydania;
d) numer identyfikacyjny VAT tego 'sprzedawcy', jeżeli jest dostępny;
e) numer w rejestrze gospodarczym;
f) istnienie ewentualnego stałego zakładu, za pośrednictwem którego wykonywane są w Unii 'stosowne czynności', jeżeli taki zakład jest dostępny, ze wskazaniem każdego odnośnego państwa członkowskiego, w którym znajduje się taki stały zakład.
Przecież ja nie mam i nie chce mieć żadnej firmy!!!!!!! Co to za horror!!
@Legniczanin30 Spokojnie, nic Ci nie zrobią. Ta ustawa nie wprowadza żadnych nowych podatków, ani nie zmienia przepisów podatkowych. Dotyczy jedynie raportowania danych, które serwisy i tak do tej pory miały obowiązek przechowywać i udostępniać na żądanie organów skarbowych.
"@Legniczanin30 Spokojnie, nic Ci nie zrobią"
Niestety allegro wyraźnie napisało że podaje mnie do Urzędu Skarbowego 😞
@Legniczanin30 Nie podaje Ciebie, lecz wszystkich 😎 W sumie pewnie parę milionów luda.
W większości krajów europejskich to działa już od 1-2 lat, i jakoś się nie słyszy o masowych aresztowaniach sprzedawców internetowych.
Wiadomość jest bezpośrednio adresowana do mnie.
@Legniczanin30 Jak widzisz po wpisach na forum, prawie każdy coś takiego dostał. To nie oznacza, że zrobiłeś coś złego i zostaniesz ukarany.
"jakoś się nie słyszy o masowych aresztowaniach sprzedawców internetowych"
Ta totalitarna dyrektywa UE będzie działać dopiero od 2025 z tego co rozumiem.
@Legniczanin30 Nie, miała działać od 2023, a Polska jest jednym z ostatnich krajów, który ją wprowadził. Np. z belgijskiego Delcampe takie raporty przychodziły już 2 lata temu. Bo kopię tego dostaje też użytkownik.
Czyli można przed tą inwigilacją uciec do UK?
@Legniczanin30 Miszczu weź no się połóż spać i ochłoń trochę 🙂 Przeczytałam Twoje wpisy - każdy Ci tłumaczy a Ty swoje. Zadzwoniłam do 10 osób z rodziny i każdy dostał na Allegro dokładnie taką samą wiadomość jak TY - nawet osoby które sprzedały 2 rzeczy za łącznie 300 zł. Nie nakręcaj się bo yebni3sz na zawał 🙂 Pozdro
"Miszczu weź no się połóż spać i ochłoń trochę"
Allegro właśnie mi napisało że podało mnie do urzędu skarbowego, to całkowicie niszczy moje życie. Większość rzeczy które sprzedałem było sprzed 30-40 lat, nie mam na nie żadnych paragonów lub dowodu kupna, nie wiem jakie wyroki mi za to grożą od skarbówki ale pewnie będą żądać bym udowodnił że miałem je więcej niż 6 miesięcy. Dodatkowo sprzedawałem je za pieniądze, z tego kto coś pisał to trzeba mieć na to przedsiębiorstwo, do czego ja się nie nadaje. Szczerze mówiąc obawiam się że mogę przez to wylądować w więzieniu w Polsce, bo nie mam jak pokazać paragonów kupna rzeczy sprzed 30-40 lat 😞 Nie wiem jaka jest sytuacja twoich znajomych, nie potrafię się na ich temat wypowiedzieć.
To sa absurdalne przepisy aby udowadniac jak dlugo posiada sie rzeczy uzywane, tego w praktyce nie da sie zrobic.
@kostas11 Rzeczywiście, tak jest w ustawie. Dziwne, ale prawdziwe. Zwracam honor 😎
Może to działa w innych krajach rozwiniętych, ale u nas pewnie sporo osób sprzedane porostu prywatnie, nie dlatego że chcą ominąć podatki i nie zakładają firmy tylko co jakiś sprzedają swoje rzeczy i myślę że takie osoby mają najwięcej wątpliwości. Nie każdy trzyma paragon, a po gwarancji to już nierzadko jest wyblakły. Skąd macie pewność że US nie wyślę Wam wezwania skoro dostaną wasze dane o prywatnej sprzedaży. To ja już wolę nie uzupełniać danych i zrezygnować z Allegro, coś czuje że osób ucieknie na OL... bo tam można zaznaczyć że przedmiot nie został sprzedany.
oczywiście frazy po LUB nie podkreślił oraz obowiązujące stanowisko allegro.
Pajacuje tylko w każdym wątku Dac7.