anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DAC7 - Powiązanie Kont/Ochrona danych

Sebulba_96
#2 Obserwator#

Witam wszystkich, 

posiadam dwa konta na allegro. Jedno firmowe i jedno prywatne jak większość sprzedających na tej platformie. Ostatnio dostałem informację o tym że raport DAC7 został wygenerowany i wysłany do urzędu skarbowego na moim prywatnym koncie. Miałem tam przez cały rok 2 transakcję na kwotę około 2 tyś złotych. 

Złożyłem zapytanie do allegro dlaczego raport został wygenerowany skoro nie przekroczyłem limitów, które uzasadniały by stworzenie raportu a sprzedaż nie była związana z działalnością gospodarczą. W odpowiedzi dostałem informację na temat tego że moje konto jest powiązane z innymi kontami dlatego raport został wysłany.

Spełniam obowiązki podatkowe związane z prowadzeniem działalności gospodarczej lub sprzedażą na platformie ale bardziej chodzi mi o operowanie danymi i przepisach ochrony danych na allegro. W jaki sposób allegro powiązuje konta bo jak się okazało moje konto zostało powiązane nie tylko z kontem firmowym ale również z innymi domownikami korzystającymi z tego samego IP co jest dla mnie absurdalne. 

W późniejszej wiadomościach suport allegro jednak stwierdził, że raport został wygenerowany na prośbę urzędu skarbowego 🙂 Moim zdaniem według RODO dane mogą być przekazywane do odpowiednich instytucji, takich jak urząd skarbowy, tylko w określonych sytuacjach prawnych.

Jaka jest wasza opinia na ten temat i czy faktycznie wszystkie konta prywatne są raportowane tylko ze względu na to że prowadzi się konto firmowe? 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Sebulba_96 w moim przypadku nie dostałem informacji o raporcie choć podejrzewam, że mam powiązane konto swoje i w firmie bo loguje się na oba konta z tego samego komputera. Może dlatego, że nic nie sprzedawałem z prywatnego. U Ciebie może znaczenie maja takie same dane osobowe.

oznacz moderatorów

Sebulba_96
#2 Obserwator#

Poprosiłem o wylistowanie powiązanych kont. Okazało się że mam powiązane konto z kontem firmowym i również kontem allegro narzeczonej która korzysta z tego samego komputera. Są tam zupełnie inne dane. Allegro nie powinno łączyć kont użytkowników na podstawie jedynie faktu logowania z tego samego IP, bez odpowiednich podstaw prawnych lub zgody użytkownika. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Sebulba_96  Allegro nie łączy na podstawie IP, tylko na podstawie identyfikatora urządzenia

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@KOGIEL_T Tak czy inaczej, to jest chore, bo raport do US idzie tylko na jedną osobę - czyli de facto Allegro wysyła dane niezgodne z prawdą. Następnym razem dołożą sąsiada i jego psa

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@TomBanknoter jak sąsiad mieszka w tym samym budynku, piętro wyżej i przychodzi do Ciebie korzystać z Allegro, bo nie ma komputera, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że za niego też będziesz musiał zapłacić podatek 😁

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@KOGIEL_T Dlatego przy logowaniu do Allegro powinni ostrzegać, tak jak kiedyś przed "Kobrą": Tylko dla ludzi o mocnych nerwach 😎

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Sebulba_96 "kontem allegro narzeczonej która korzysta z tego samego komputera" - jeżeli korzystacie z tego samego komputera to dziwnym było by podejrzewać, że to dwie różne osoby 😉 

"Allegro nie powinno łączyć kont użytkowników" ... "bez odpowiednich podstaw prawnych lub zgody" - regulaminu rozumiem nie akceptujesz? 

oznacz moderatorów

Sebulba_96
#2 Obserwator#

Czyli w przypadku kafejki internetowej czy korzystania z komputera w bibliotece wszystkie konta które się na nim logują powinny być ze sobą powiązane?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Sebulba_96 "Czyli w przypadku kafejki internetowej czy korzystania z komputera w bibliotece wszystkie konta które się na nim logują powinny być ze sobą powiązane?" - jest dokładnie tak jak napisałeś. 

oznacz moderatorów