anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
tradingstar
#1 Nowicjusz

Allegro wyslalo mi monit o DAC7, mimo iz nie przekroczylam 2 tys euro transakcji , a sama ich liczba to 29 , a wiec nie bylo 30 transakcji.

Dlaczego allegro probuje wymusic na mnie DAC7, nie powinni jeszcze tego robić.

Co jesli nie podam tych danych ? Nie chce placic od tego podatku, to byla sprzedaż prywatna, zrobiłam wyprzedaz niepotrzebnych mi rzeczy, troche sie tego nazbieralo ale jestem pewna, ze nie przekroczylam liczby 29 transakcji, pilnowalam tego. 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
drekenzes
#18 Luminarz

@tradingstar 1 transakcja = 1 pozycja z zamówienia.

#1 Nowicjusz

Chcesz mi powiedziec, ze jesli podczas jednej transakcji ktos zamowil dwa przedmioty to jest to liczone jako dwie transakcje ?

Btw, co jesli nie podam danych ? Nie chce od tego placic podatku, robilam wyprzedaz swoich rzeczy, a oni to traktuja jak handel... 

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

@tradingstar Tak, liczą się pozycje w zamówieniu, czyli dwa różne przedmioty z jednego zamówienia = 2 transakcje. Raportowanie do US nie oznacza że będziesz płacić podatki. Gdy US stwierdzi, że może zaistnieć taka potrzeba, to najpierw wzywa w celu złożenia wyjaśnień.

#1 Nowicjusz

Dziękuję, że mi to wyjaśniłeś. 

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@tradingstar

Limit to 30 czynności, a transakcji (w ustawie jest użyte właśnie słowo "czynności").

A to że większość portali podaje że jest to 30 transakcji, bo zazwyczaj się to ze sobą pokrywa. Ale tak naprawdę czynność to nie jest to samo co transakcja.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@tradingstar lepiej podać te dane, a jeśli jesteś pewna, ze nie musisz płacić podatku, to nie musisz😉, zawsze w US możesz przedstawić dowody, że to była sprzedaż nieopodatkowana

oznacz moderatorów