anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

dac7

supertoptrendy
#7 Wielbiciel#

tu na forum gadane zastanawiaja sie co wpisac w rubrce wpisz nr vat nadany w kraju rejestraci firmy ..

pisze to dzis podczas uzupelniania dokumentu dla allegro 21.11.2024 o godz 18,42 ... urzedy pozamykane na czacie dalej niewiadomo ... wszedlem do ceidg.gov.pl wpisalam nr nip kliklam pokazszczegoly czy cos tam... i pokazalo imie nazwisko nip regon .... i inne ... nie pokazalo nr vat ... czyli chyba nie mam... zatem zaznaczam ze nie mam ...

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

LEW433
#21 Demiurg#

a vatowiec żeś/

oznacz moderatorów

supertoptrendy
#7 Wielbiciel#

w tej chwili od 08.2023 dzialalnosc mam zawieszona

a mialam kase fiskalna jako ryczylt ewidencjonowany 3%

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

Ryczałt to opodatkowanie dochodów, i nie ma nic wspólnego z VAT - to są dwie oddzielne ewidencje.

Zasadniczo nr VAT jest numerem po prostu NIP, do celów międzynarodowych używany z przedrostkiem krajowym, czyli PL. Jednak oczywiście nie każdy kto ma NIP jest podatnikiem VAT. Jeśli nie wiesz, czy jesteś lub byłeś podatnikiem VAT (swoją drogą trudno pojąć, jak można nie wiedzieć tak podstawowej rzeczy 🐭), to sprawdź, czy twój NIP figuruje tu

https://www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

supertoptrendy
#7 Wielbiciel#

dzieki ! sprawdzilam 

nie figuruje w rejestrze vat ... czyli w allegro tam gdzie trzeba bylo wpisac wat numer albo zanaczyc ze niemam numeru .. a zaznaczylam ze nie mam ... to dobrze zrobilam ?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Na allegro chyba też nic nie zaznaczałam ale dawno to robiłam to głowy nie dam. U konkurencji O.. to wołali obligatoryjnie i po rozmowie z opiekunem firm wyszło, że wystarczy tam podać NIP. Tyle mogę podpowiedzieć. 

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@supertoptrendy jak nie masz numeru, to dobrze zrobiłaś 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów